Sofan: Een Moderne Herinterpretatie van de Traditionele Soban

Een Opvouwbare Tafel Ontworpen door Qi An

Met de veranderende levensstijl van mensen, blijft het traditionele zitcultuurmeubilair, zoals de Soban, nog steeds veelvuldig gebruikt worden in het moderne leven. Meubels zijn altijd een medium geweest om de menselijke levenswijze te tonen, en we kunnen de cultuur en sociale structuur van die tijd begrijpen aan de hand van meubels. De Soban is veranderd van een noodzaak met een functie als transport- en eettafel naar een hulpmiddel in het hedendaagse leven. Daarom moet het ontwerp van de moderne Soban de cultuur en het gedrag van de gebruikers opnieuw overwegen, zodat het kan voldoen aan de moderne levensstijl.

Door de structuur van de traditionele Chinese waaier uit te breiden, is het nieuwe dienblad ontstaan. De Soban kan worden opgerold voor opslag, wat de mobiliteit van het kleine dienblad aanzienlijk vergroot. Het tafelblad kan in verschillende stijlen worden gemaakt, afhankelijk van de gebruikte materialen. In combinatie met verschillende houtsoorten voor de tafelpoten ontstaan er verschillende combinaties van traditioneel en modern, met onbeperkte ontwikkelingsmogelijkheden.

Het tafelblad is gemaakt van toonhout en de onderdelen van het tafelblad zijn gescheiden door middel van cnc-snijtechnologie. De verschillende onderdelen worden verbonden door stalen buizen aan de binnenkant.

Afmetingen: Breedte 500 mm x Diepte 500 mm x Hoogte 260 mm

De Soban kan worden opgevouwen voor handige opslag. Afhankelijk van de gebruikte materialen kan de tafel zowel binnen als buiten worden gebruikt.

Het project is gestart in maart 2022 en werd in september 2022 voltooid in Seoul.

Door het observeren van het leven van Chinese inwoners in Beijing hebben we de leefomgeving van de Chinese bevolking geanalyseerd op basis van Noldus-software. Na het begrijpen van de gewoonten en dagelijkse behoeften van de Chinese bevolking hebben we het gedrag van ruimte, tijd en gebruikers bestudeerd. We ontdekten dat mobiliteit en draagbaar meubilair nieuwe behoeften zijn van mensen, dus hebben we dit meubelontwerp voorgesteld.

Door de analyse van de behoeften van de gebruiker, de hoge herhaling van gebruikersgedrag waardoor er herhaling van bewegingslijnen ontstaat, evenals problemen met het opbergen van meubels en andere kenmerken van het gebruik van meubels, is voorgesteld om de functie van nomadisch meubilair te realiseren door middel van meubelontwerp met behulp van patronen. Tegelijkertijd is, in combinatie met de ontwerptheorie, de structuur, functie en gebruiksvorm van de tafel ontworpen. Na verschillende afleidingen zijn de grootte en structuur van de "Sofan" uiteindelijk bepaald.

Door de gebruikerscultuur en het gedrag te combineren, zijn de functionele en esthetische elementen van de traditionele Soban opnieuw ontworpen om bij de moderne levenscultuur te passen. Er zijn nieuwe materialen en technologieën gebruikt om de producten te ontwikkelen en te produceren. Door aan te sluiten bij de veranderingen in het gedrag van mensen in verschillende periodes, is meubilair ontstaan dat tijdloos is en ook de duurzame ontwikkeling van meubelontwerp en -gebruik kan realiseren.

Afbeeldingen: Fotograaf (An Qi / ontwerper)

Dit ontwerp heeft de Bronzen A' Design Award gewonnen in de categorie Meubelontwerp in 2023. De Bronzen A' Design Award wordt toegekend aan uitstekende en creatief ingenieuze ontwerpen die ervaring en vindingrijkheid authentiseren. Ze worden gewaardeerd omdat ze de beste praktijken op het gebied van kunst, wetenschap, ontwerp en technologie bevatten, sterke technische en creatieve vaardigheden vertonen en bijdragen aan verbeteringen in de kwaliteit van leven, waardoor de wereld een betere plek wordt.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Qi An
Afbeeldingscredits: Image #1 : Photographer (An Qi / designer) Image #2 : Photographer (An Qi / designer) Image #3 : Photographer (An Qi / designer) Image #4 : Photographer (An Qi / designer) Image #5 : Photographer (An Qi / designer) Video Credits: Editor(Zhang Jianrui/ Editor)
Projectteamleden: Qi An
Projectnaam: Sofan
Projectklant: Qi An


Sofan IMG #2
Sofan IMG #3
Sofan IMG #4
Sofan IMG #5
Sofan IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp