Haragana: Een Unieke Lounge Stoel met een Lichte en Luchtige Vormgeving

Een Ontwerp van Tobias Kappeler

We leven in een snel veranderende wereld waarin alles direct moet gebeuren, waardoor we vaak vergeten om even achterover te leunen en simpelweg onze omgeving te observeren. Het doel was om een stoel te creëren waarin je kunt blijven zitten en een tijdje kunt vertoeven. Door de nadruk te leggen op de omtrek die lijkt op een fauteuil, nodigt het ontwerp uit tot observeren, terwijl er eigenlijk geen armleuningen zijn.

De Haragana is een lounge stoel gemaakt van gebogen stalen buizen en zittingen van kurken schijven. De omtrek van de stoel doet denken aan een fauteuil, maar er zijn geen kussens of bekleding aanwezig. De stoel is gereduceerd tot de essentiële structuur, waardoor het een lichte en luchtige vormgeving heeft die perfect past in interieurruimtes zonder visueel te veel ruimte in te nemen. De eenvoudige grafische kurken zittingen zorgen voor contrast met de complexere buisvormige structuren eronder.

De stoel is met de hand gemaakt, zonder gebruik te maken van geautomatiseerde machines. De stalen buizen werden met de hand gebogen en aan elkaar gelast, stuk voor stuk. Eerst de omtrek, dan de binnenste structuur, vervolgens de poten en als laatste de zitting van de stoel. Na het lassen werd de stoel geschuurd en gespoten. De kurk werd geschuurd en daarna toegevoegd.

De stoel heeft een breedte van 75 cm, een lengte van 65 cm en een hoogte van 65 cm. Om extra ondersteuning aan de poten toe te voegen, is er een dunne roestvrijstalen staaf tussen de poten gelast. De zithoogte is bewust laag gehouden op 28 cm, zodat mensen langer blijven zitten en kunnen genieten van de ervaring, hun omgeving en de gedachten die opkomen tijdens een pauze.

Door de lage en comfortabele zithoogte nodigt de stoel mensen uit om langer te blijven zitten. Bovendien integreert het lichte en open ontwerp van de stoel zich moeiteloos in het interieur zonder te veel aandacht op te eisen, maar toch met een complexere vorm aanwezig te zijn.

Het project voor de Haragana stoel begon in januari 2020 en werd ontwikkeld door Tobias Kappeler als onderdeel van zijn MA/MSc Innovation Design Engineering opleiding. Het project duurde 4 weken en werd tentoongesteld aan de Royal College of Art in februari 2020.

Het ontwerp van de Haragana stoel is gebaseerd op een diepgaand onderzoek naar het thema observatie en hoe een zitervaring gecreëerd kon worden die langer zou duren. Door het maken van schaalmodellen op 1:10 met stalen staven die aan elkaar werden gelast, konden snel verschillende vormen worden uitgeprobeerd en verschillende krommingen en hun onderlinge relatie worden verkend. De gereedschappen die werden gebruikt om de stoel te produceren waren eenvoudig: een buigmachine voor buizen, een lasapparaat en een schuurmachine.

De uitdaging bij het maken van de stoel was om een complexe gebogen vorm te creëren die toch symmetrisch was. Dit vereiste verschillende pogingen en een grondige observatie vanuit verschillende hoeken. Aangezien buissystemen voor meubelontwerp al eerder zijn verkend, was de uitdaging om een ontwerp te bedenken dat nieuw en toch interessant is. Om het lichte gevoel van de stoel te behouden, moest de structuur sterk en stabiel zijn.

De Haragana is een lounge stoel gemaakt van gebogen stalen buizen voor de structuur en kurken schijven voor de zitting. De stoel is ontworpen om de gebruiker te laten zitten en zijn omgeving te observeren. De omtrek van het ontwerp doet denken aan een fauteuil en straalt ontspanning en rust uit. De gereduceerde structuur geeft het een lichte en luchtige vormgeving die goed past in binnenruimtes zonder te veel aandacht en ruimte op te eisen. De eenvoudige grafische kurken zittingen zorgen voor contrast met de complexere buisvormige structuren.

De Haragana stoel heeft in 2022 de Bronze A' Design Award gewonnen in de categorie Meubelontwerp. Deze prestigieuze prijs wordt toegekend aan ontwerpen die uitblinken in creativiteit en inventiviteit, en die bijdragen aan verbeteringen in de kwaliteit van leven. De Haragana stoel is geprezen vanwege zijn technische en creatieve vaardigheden en zijn vermogen om een positieve bijdrage te leveren aan de wereld.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Tobias Kappeler
Afbeeldingscredits: Tobias Kappeler
Projectteamleden: Tobias Kappeler
Projectnaam: Haragana
Projectklant: Tobias Kappeler


Haragana IMG #2
Haragana IMG #3
Haragana IMG #4
Haragana IMG #5
Haragana IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp