Sertao: Een Hommage aan Modernisme in Brazilië

Een unieke en symbolische bijzettafel

Deze bijzettafel is geïnspireerd op het werk Abaporu (1928) van Tarsila do Amaral, een belangrijk symbool van modernisme in Brazilië.

De Sertao bijzettafel, ontworpen door Gabriela Campos, is een eerbetoon aan het werk Abaporu van Tarsila do Amaral. Dit iconische kunstwerk wordt beschouwd als het meest waardevolle Braziliaanse werk ter wereld en staat bekend om zijn levendige kleuren en ronde vormen.

De inspiratie voor de Sertao bijzettafel kwam voort uit de wens om Abaporu opnieuw te interpreteren en te reproduceren in de wereld van design, met behoud van de essentie en boodschap van het originele kunstwerk. Het resultaat is een uitdagend ontwerp met een sterke symboliek.

De Sertao bijzettafel is een gracieuze balans tussen vorm en functie. De organische vormen van de tafel verwijzen naar verschillende elementen uit het werk van Tarsila. De zachte en levendige kleuren zijn zorgvuldig gekozen om de compositie tot leven te brengen.

De bijzettafel is volledig met de hand vervaardigd door lokale ambachtslieden in de stad Cruzilia, Minas Gerais. De tafel heeft een MDF-structuur met een lakafwerking en een Amerikaans eikenhouten afwerking.

Met afmetingen van 45 cm breed, 30 cm diep en 50 cm hoog is de Sertao bijzettafel een opvallend en functioneel meubelstuk dat de aandacht trekt van het publiek. Het ontwerp is verfijnd en tegelijkertijd een statement piece.

Het ontwerpproces van de Sertao bijzettafel begon in maart 2022 en werd in mei 2022 voltooid in Rio de Janeiro. Het project omvatte onderzoek, schetsen, technische tekeningen en het maken van een schaalmodel voordat het uiteindelijke ontwerp werd gerealiseerd.

Een van de uitdagingen bij het ontwerpen van de Sertao bijzettafel was het vinden van de juiste balans tussen vorm en stabiliteit. Het resultaat is een ontwerp dat economisch haalbaar is en tegelijkertijd de lichtheid en organische vormen behoudt waar de ontwerper naar op zoek was.

De Sertao bijzettafel is niet alleen een functioneel meubelstuk, maar ook een kunstwerk op zich. Het ontwerp weerspiegelt de ziel van het modernisme in Brazilië en draagt bij aan de rijke traditie van Braziliaans design.

Fotograaf: MCA Estúdio

De Sertao bijzettafel heeft in 2023 de Bronze A' Design Award gewonnen in de categorie Meubelontwerp. Deze prestigieuze prijs wordt toegekend aan ontwerpen die uitblinken in creativiteit en inventiviteit en bijdragen aan verbeteringen in de kwaliteit van leven.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Gabriela Campos
Afbeeldingscredits: Photographer: MCA Estúdio
Projectteamleden: Gabriela Campos
Projectnaam: Sertao
Projectklant: Gabriela Campos


Sertao IMG #2
Sertao IMG #3
Sertao IMG #4
Sertao IMG #5
Sertao IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp