Petra: Een Hommage aan het Mexicaanse Landschap

Een Unieke Volcanische Steen Eettafel Ontworpen door Caterina Moretti

Inleiding

De inspiratie achter Petra is het grillige, ruige terrein van Mexico en de aanwezige vulkanen. Met Petra hebben we een symbool gecreëerd van deze taal vol kracht, warmte en rauwe schoonheid die definieert wat het betekent om Mexicaans te zijn. We reflecteren de meest ongerepte schoonheid van de natuur: dat wat voortkomt uit de kern van de aarde, betoverend en verleidelijk met een vleugje mysterie en avontuur.

De PETRA tafel bestaat uit 4 monolithische stukken vulkanische steen. Het eerste stuk is het tafelblad, het tweede is een enkele kolom of poot en de laatste twee stukken zijn twee samengevoegde kolommen die dienen als een tweede poot. Het tafelblad is voorzien van een ontwerp van gegraveerde lijnen die elkaar kruisen en samenkomen in drie schijven die overeenkomen met de kolommen eronder. Het oppervlak van de drie schijven is gepolijst, terwijl de rest van de tafel de natuurlijke korrel van de steen behoudt.

Vulkanische steen is een overvloedige lokale grondstof waar we diep respect voor hebben en waarmee we voortdurend werken. De gereedschappen, materiaalbehandeling en bouwmethoden zijn bekend bij ons ontwerp- en bouwteam. Al onze steenprocessen worden met de hand gemaakt en de vakmensen die erbij betrokken zijn, hebben veel kennis van het hanteren van zulke massieve stukken steen. Van prototyping tot het uiteindelijke model was er een dialoog tussen de ontwerpers en de vakmensen, waarbij de verhoudingen en weerstandstests werden besproken.

De Petra Dining Table is een massief sculptuur/eettafel die volledig met de hand is uitgehouwen uit vulkanische steen en geschikt is voor zowel binnen- als buitengebruik.

Deze tafel meet 3000 mm x 1200 mm x 750 mm.

Het project voor Petra begon in november 2020 in Guadalajara, na een bezoek aan de lokale steengroeve en het vinden van een bijzondere partij ruwe stenen die onze aandacht trok. We wilden altijd al een soort abstracte kaart of symboliek van het terrein in een ontwerp weerspiegelen. Vulkanen zijn erg belangrijk in de Mexicaanse cultuur, van het instellen van geografische zones tot de pre-Columbiaanse mythologie. Ze hebben persoonlijkheden toegewezen gekregen en er zijn legendes over hen verteld, waarin hun rollen als bewakers, helden en heldinnen, en poorten tussen onze wereld en daarbuiten worden beschreven. Het werken met lokaal gewonnen vulkanische steen was vanzelfsprekend. Met dit materiaal in handen, kwam de inspiratie en begon het ontwerpproces kort daarna, gevolgd door prototyping in oktober 2021 en het testen van de weerstand. Het ontwerp werd voltooid en gepresenteerd in november 2021.

We hebben eerder met vulkanische steen gewerkt in veel projecten, dus al ons onderzoek is al gedaan. De gereedschappen, materiaalbehandeling en bouwmethoden zijn bekend bij ons ontwerp- en bouwteam. Al onze steenprocessen worden met de hand gemaakt en de vakmensen die erbij betrokken zijn, hebben veel kennis van het hanteren van zulke massieve stukken steen. Van prototyping tot het uiteindelijke model was er een dialoog tussen de ontwerpers en de vakmensen, waarbij de verhoudingen en weerstandstests werden besproken.

We hadden verschillende uitdagingen gedurende het proces. Twee van de belangrijkste uitdagingen waren om dit eerbetoon puur symbolisch en abstract te maken om een gestroomlijnd en elegant ontwerp te behouden dat veel meer herkenbaar was. Uiteindelijk was onze grootste uitdaging om zo'n massief ontwerp te bouwen met zware materialen en tegelijkertijd het ontwerp etherisch en licht te houden. We moesten veel spelen met verhoudingen en altijd rekening houden met de weerstand van de steen.

Petra is een massieve eettafel van vulkanische steen voor zowel binnen- als buitengebruik: een eerbetoon aan het Mexicaanse landschap dat zijn grillen en karakter weerspiegelt door middel van materialen en onberispelijk vakmanschap. Op het oppervlak lopen geëtste lijnen die elk van de drie cirkels van gepolijste steen verbinden en strategisch de monolieten eronder weerspiegelen.

Afbeeldingscredits: Afbeelding #1: Ontwerp door Caterina Moretti, Foto: Andrés Alejos. Afbeelding #2: Ontwerp door Caterina Moretti, Foto: Andrés Alejos. Afbeelding #3: Ontwerp door Caterina Moretti, Foto: Andrés Alejos. Afbeelding #4: Ontwerp door Caterina Moretti, Foto: Andrés Alejos. Afbeelding #5: Ontwerp door Caterina Moretti, Foto: Andrés Alejos.

Deze design werd bekroond met de Zilveren A' Design Award in de categorie Meubelontwerp in 2023. De Zilveren A' Design Award wordt toegekend aan topcreaties die uitblinken in expertise en innovatie. Deze ontwerpen, bewonderd om hun sterke technische kenmerken en prachtige artistieke vaardigheden, tonen een opmerkelijk niveau van excellentie en roepen positieve gevoelens, verbazing en verwondering op.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Caterina Moretti
Afbeeldingscredits: Image #1: Design by Caterina Moretti, Photo: Andrés Alejos. Image #2: Design by Caterina Moretti, Photo: Andrés Alejos. Image #3: Design by Caterina Moretti, Photo: Andrés Alejos. Image #4: Design by Caterina Moretti, Photo: Andrés Alejos. Image #5: Design by Caterina Moretti, Photo: Andrés Alejos.
Projectteamleden: Designer: Caterina Moretti
Projectnaam: Petra
Projectklant: Caterina Moretti


Petra IMG #2
Petra IMG #3
Petra IMG #4
Petra IMG #5
Petra IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp