De 'Bend': Een Innovatieve Koffietafel van Jan Goderis

De 'Bend' combineert functionaliteit en esthetiek in een uniek, minimalistisch ontwerp

De 'Bend' is een innovatieve koffietafel ontworpen door Jan Goderis. Het is een uniek stuk dat functionaliteit en esthetiek combineert in een minimalistisch ontwerp. De tafel is gemaakt van twee gebogen aluminium platen die in elkaar passen, waardoor een bepaalde transparantie en lichtheid aan het ontwerp wordt gegeven.

Jan Goderis, de ontwerper van de 'Bend', haalde zijn inspiratie uit het idee om een vloeiende 2-dimensionale lijn om te zetten in een 3-dimensionale tafel die uit één plaat kan worden gemaakt, of het nu metaal of hout is. De vorm van de lijn omvat de essentiële elementen voor een koffietafel, namelijk een uitlaat, steunen (poten) en opbergruimte zonder banaal te worden. De vloeiende continue lijn geeft een sculpturaal aspect aan de tafel, die in dialoog is met zijn omgeving en gebruiker.

Wat de 'Bend' onderscheidt van andere ontwerpen, zijn de unieke eigenschappen. De tafel is gemaakt van twee gebogen aluminium platen die in elkaar passen. Wanneer ze samengevoegd worden, strekken de platen zich uit tot aan de poten. Dit geeft een bepaalde transparantie en lichtheid aan het ontwerp en er wordt verticale opbergruimte gecreëerd voor tijdschriften, kranten en plaids. Tussen de twee bovenste platen is er ook de mogelijkheid om aan beide zijden van de tafel op te bergen.

De 'Bend' is gemaakt van 2 delen geplooide aluminium platen (onder- en bovendelen) afgewerkt met een milieuvriendelijker lakproces. Eikenhouten latten zijn gebruikt om de 2 aluminium platen aan elkaar te bevestigen. De afmetingen van de tafel zijn 125 x 55 x 28 cm.

De 'Bend' is niet alleen een functioneel meubelstuk, maar ook een interactief ontwerp. De geplooide plaat biedt continue ondersteuning voor de tafel en zorgt ook voor opbergruimte in de poten en de ruimte tussen de onder- en bovenkant.

De 'Bend' is ontworpen in Gent, België. Het ontwerpproces begon in 2017 en werd afgerond in 2022. Het ontwerp werd bekroond met de Bronzen A' Meubelontwerp Award in 2023, een prijs die wordt toegekend aan uitstekende en creatief ingenieuze ontwerpen die ervaring en vindingrijkheid aantonen.

De 'Bend' is een bewijs van de innovatieve geest van Jan Goderis en zijn vermogen om functionaliteit en esthetiek te combineren in een uniek en minimalistisch ontwerp. Het is een stuk dat zowel nuttig als mooi is, en dat een aanvulling zou zijn op elk modern interieur.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Jan Goderis
Afbeeldingscredits: #1 photographer Jan Goderis, 2022 #2 photographer Jan Goderis, 2022 #3 photographer Jan Goderis, 2022 #4 photographer Sonny Plasschaert, 2022 #5 photographer Jan Goderis, 2022
Projectteamleden: Jan Goderis
Projectnaam: Bend
Projectklant: Jan Goderis


Bend IMG #2
Bend IMG #3
Bend IMG #4
Bend IMG #5
Bend IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp