Tom Man's Daejo: Een Nieuwe Visie op Houten Krukken

De Daejo Kruk: Waar Ambacht en Moderne Esthetiek Samenkomen

Inspired by Soetsu Yanagi's philosophy, the Daejo stool redefines the relationship with furniture, turning the wooden stool into a symbol of enduring beauty.

Inspiratie voor het ontwerp van de Daejo krukken komt voort uit het boek "The Beauty of Everyday Things" van filosoof Soetsu Yanagi. Deze visie, die pleit voor zorg, duurzaamheid en waardering voor onze bezittingen, resoneert sterk met de ethos van Daejo. Door nauwgezet vakmanschap en doordacht ontwerp verheft de serie de bescheiden houten kruk tot een object van blijvende schoonheid en betekenis. Met een focus op eenvoud en elegantie nodigt Daejo gebruikers uit om de schoonheid in de eenvoudigste objecten te herontdekken, en zo een diepere waardering voor onze tastbare omgeving te kweken.

Daejo onderscheidt zich als een hoogtepunt in modern meubeldesign, waarbij elk stuk met grote zorg is vervaardigd om een holistische visie te belichamen die het gewone overstijgt. De krukken bieden een boeiende visuele esthetiek en ongeëvenaarde zintuiglijke ervaringen, door een mix van traditie en innovatie. Daejo streeft ernaar meubeldesign opnieuw te definiëren, met als doel zowel ruimtes als levens te verrijken.

Voor de productie van de Daejo kruk wordt Hard Maple hout gebruikt, bekend om zijn duurzaamheid en fijne nerf. Dit hout wordt bewerkt met een precisie snijproces (CNC) in combinatie met traditionele houtbewerkingstechnieken. De variaties in het hout lenen zich prachtig voor het creëren van meubels die niet alleen sterk zijn, maar ook een natuurlijk uitnodigende textuur hebben. Elke zitting heeft nerfpatronen die uniek zijn voor elk stuk, als een vingerafdruk, die het verhaal vertellen van de reis van het hout van bos naar werkplaats.

De Daejo krukken zijn ontworpen om moeiteloos te worden gebruikt en een transformerende aanwezigheid in elke ruimte te zijn. Gebruikers kunnen naadloos interacteren met de krukken, zitten, observeren en zich met gemak verplaatsen. Elk uniek ontwerp biedt een andere zitervaring, afgestemd op verschillende voorkeuren en ruimtes. Vervaardigd met minutieuze aandacht voor detail en duurzame materialen, waaronder Hard Maple hout, zijn deze krukken gebouwd om generaties lang mee te gaan. Hun blijvende kwaliteit zorgt ervoor dat ze zowel functioneel als esthetisch aantrekkelijk blijven over de tijd, en worden gekoesterde stukken die leefruimtes voor jaren verrijken.

De creatieve uitdaging van het Daejo-project was het vinden van een delicate balans tussen traditioneel vakmanschap en moderne designesthetiek. Dit vereiste een naadloze integratie van eeuwenoude houtbewerkingstechnieken met geavanceerde CNC-technologie, wat leidde tot nauwgezette aandacht voor detail en talrijke iteraties door prototyping. Historische perspectieven op meubeldesign en maatschappelijke verwachtingen voor functionaliteit en esthetiek compliceerden het proces verder. Ondanks deze uitdagingen overstijgen de Daejo krukken hun functionele doel en komen ze tevoorschijn als sculpturale stukken die alledaagse objecten transformeren in kunstwerken.

Inspiratie halend uit de filosofie van Soetsu Yanagi, herdefinieert Daejo de relatie met meubilair, en verheft de houten kruk tot een symbool van blijvende schoonheid. Vervaardigd uit Hard Maple hout met behulp van precisie CNC-technologie en traditionele technieken, belichaamt elke Daejo kruk duurzaamheid en fijn vakmanschap. De unieke nerfpatronen voegen individualiteit toe, weerspiegelend de reis van het hout van bos naar werkplaats. Ondanks uitdagingen overstijgt Daejo functionaliteit om sculpturale kunst te worden, en verrijkt ruimtes met tijdloze elegantie.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Tom Man
Afbeeldingscredits: Pavel Zubenko, 2022.
Projectteamleden: Tom Man
Projectnaam: Daejo
Projectklant: Tomaya Studio


Daejo IMG #2
Daejo IMG #3
Daejo IMG #4
Daejo IMG #5
Daejo IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp