Elytra: Een Unieke Koffietafel Geïnspireerd op de Vleugels van een Kever

Een Space Saver Koffietafel Ontworpen door Radhika Dhumal

In een ongewoon mooie combinatie van natuurlijke inspiratie en design, breidt de Elytra tafel zich uit door zijn vleugels uit te spreiden! Deze koffietafel is geïnspireerd op de kinetiek en anatomie van de vleugels (elytra) van de kever. Het ontwerp van de Elytra wordt gedomineerd door ronde vormen die het een vriendelijk, huisdierachtig uiterlijk geven, en heeft vier poten die zo zijn gepositioneerd dat de Elytra zijn unieke, dierlijke houding krijgt.

Elytra is ontworpen op een manier die de gebruiker gemakkelijke toegang geeft om het tafelbladoppervlak te vergroten vanwege zijn niet-statische karakter. De biomimetische, dynamische tafeloppervlakken zijn verdeeld in vier brede delen, waaronder een houten 'hoofd' en 'lichaam', evenals twee glazen inlegvleugels die gelijktijdig kunnen worden geopend om het tafeloppervlak uit te breiden en extra ruimte te bieden voor een paar kopjes thee, een paar plantenbakken en misschien een notitieboekje om je ideeën op te krabbelen!

Het conceptgestuurde ontwerp begon met intens tekenen en schetsen. Nadat het op papier was afgerond, werden op schaal verkleinde mock-ups gemaakt met behulp van 3 mm dikke laser gesneden MDF-onderdelen om het kinetische mechanisme te begrijpen. Vervolgens werd teakhout met behulp van CNC-technologie gesneden om een nauwkeurig en afgewerkt product te krijgen.

De afmetingen van de tafel zijn 450 mm x 750 mm x 475 mm (de breedte neemt toe tot 1180 mm wanneer de vleugels worden geopend).

De Elytra-tafel, in gesloten positie, heeft 2 prominente oppervlakken voor gebruik (het hoofd en de vleugels). Wanneer er niet voldoende ruimte is op het tafelblad, kan de rand van de vleugel worden uitgetrokken. Deze beweging zorgt ervoor dat het andere vleugelblad tegelijkertijd opengaat, waardoor de tafel een grotere uitstraling krijgt en meer bruikbare ruimte om extra kopjes of kranten op te bergen. Nu zijn er vier bruikbare tafelbladen, het hoofd, de twee vleugels en het lichaam, geïnspireerd op de anatomie van de kever. Wanneer deze extra ruimte niet nodig is, kan één kant van de vleugel naar binnen worden geschoven om parallel te lopen met het tafelblad onder de vleugels of het lichaam van de tafel. Deze soepele, keverachtige transformatie van het openen en sluiten van de vleugels is het belangrijkste kenmerk van deze gevleugelde tafel: Elytra.

Het project begon in april 2019 en werd in mei 2019 voltooid in Ahmedabad, India. Het werd voor het eerst tentoongesteld in de Aquarium (Display Gallery) van het National Institute of Design in juli 2019.

Elytra is ontworpen op een manier die de gebruiker gemakkelijke toegang geeft om het tafelbladoppervlak te vergroten vanwege zijn niet-statische karakter. De biomimetische, dynamische tafeloppervlakken zijn verdeeld in vier brede delen, waaronder een houten "hoofd" en "lichaam", evenals twee glazen inlegvleugels die gelijktijdig kunnen worden geopend om het tafeloppervlak uit te breiden en extra ruimte te bieden voor een paar kopjes thee, een paar plantenbakken en misschien een notitieboekje om je ideeën op te krabbelen.

Afbeeldingcredits: Afbeelding #1: Fotograaf Arun Rameshan, Elytra, 2019 Afbeelding #2: Fotograaf Arun Rameshan, Elytra, 2019 Afbeelding #3: Fotograaf Arun Rameshan, Elytra, 2019 Afbeelding #4: Fotograaf Arun Rameshan, Elytra, 2019 Afbeelding #5: Fotograaf Arun Rameshan, Elytra, 2019

Deze design is bekroond met de Zilveren A' Design Award in 2021. De Zilveren A' Design Award wordt toegekend aan topcreaties die uitblinken in expertise en innovatie. Deze ontwerpen, bewonderd om hun sterke technische kenmerken en prachtige artistieke vaardigheden, tonen een opmerkelijk niveau van excellentie en brengen positieve gevoelens, verbazing en verwondering teweeg.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Radhika Dhumal
Afbeeldingscredits: Image #1: Photographer Arun Rameshan, Elytra, 2019 Image #2: Photographer Arun Rameshan, Elytra, 2019 Image #3: Photographer Arun Rameshan, Elytra, 2019 Image #4: Photographer Arun Rameshan, Elytra, 2019 Image #5: Photographer Arun Rameshan, Elytra, 2019
Projectteamleden: Radhika Dhumal
Projectnaam: Elytra
Projectklant: Radhika Dhumal


Elytra IMG #2
Elytra IMG #3
Elytra IMG #4
Elytra IMG #5
Elytra IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp