Ontwerpinnovatie: Dango Transformeert Zitervaring

De Multifunctionele Vouwstoel Geïnspireerd door Japanse Zoetigheid

Ontwerper Nora Voon presenteert 'Dango', een multifunctionele vouwstoel die zowel binnen als buiten een statement maakt.

De wereld van meubeldesign is voortdurend in beweging, waarbij ontwerpers nieuwe manieren zoeken om functionaliteit en esthetiek te combineren. Nora Voon, een naam die synoniem staat voor innovatie in design, heeft onlangs 'Dango' onthuld, een multifunctionele vouwstoel die zowel als loungestoel dient. De inspiratie voor 'Dango' is ontleend aan een traditionele Japanse lekkernij met dezelfde naam, bekend om zijn ronde vormen op een spies. Deze vorm is terug te zien in het gesloten profiel van de stoel, een knipoog naar de eenvoud en speelsheid van het ontwerp.

Wat 'Dango' onderscheidt van andere ontwerpen is de multifunctionaliteit, gecombineerd met een esthetisch aangenaam design. Het technisch uitdagende aspect is de hoekverstelling die zowel in de stoel- als in de loungepositie comfort biedt, gerealiseerd met een enkele ratel. Het lichte gewicht, de duurzame materialen zoals snel drogend Urecel-schuim, duurzame stoffen, veganistisch leer en gepoedercoat aluminium, maken 'Dango' ideaal voor zowel binnen- als buitengebruik. Een extra detail is het handvat bovenop de stoel, wat het verplaatsen vergemakkelijkt. Bovendien is de stoel stapelbaar, wat zowel opslag als transport ten goede komt.

De realisatie van 'Dango' kwam voort uit de behoefte aan multifunctionele meubelstukken die geschikt zijn voor kleinere woningen en zowel binnen als buiten gebruikt kunnen worden. Het frame is vervaardigd uit lichtgewicht aluminium, afgewerkt met niet-toxische verf, en de bekleding bestaat uit duurzame stoffen of veganistisch leer. Het gebruikte schuim, Urecel QuickDry, is antibacterieel, bevat geen vluchtige organische stoffen, is milieuvriendelijk en heeft een hoge duurzaamheid dankzij een unieke open celstructuur die snel droogt. Er is ook een geweven versie die restmaterialen van lokale fabrieken benut.

De afmetingen van 'Dango' zijn 546 W x 185 D x 1020 H (mm), en het ontwerp is zo bedacht dat het plat verpakt kan worden voor verzending. De uitdagingen bij het ontwerp lagen vooral in het vinden van de juiste hoeken voor comfort en het gebruik van milieuvriendelijke materialen die de productiekosten en ecologische voetafdruk niet verhogen. Het gebruik van duurzame stoffen met beperkte minimale orderhoeveelheden was een uitdaging, omdat dit de productietijdlijn en kosten niet mocht vertragen.

'Dango' is niet alleen een meubelstuk; het is een verklaring van functionaliteit en design. Het project, gestart in september 2023 in Toronto en gerealiseerd in Jakarta, Indonesië, is een bewijs van Nora Voon's toewijding aan innovatie en duurzaamheid. De stoel is eenvoudig te bedienen: met een interne vergrendeling in de ratel kan de zitting verlaagd en de rugleuning gekanteld worden naar de loungepositie. Ingeklapt neemt de stoel de vorm aan van de dango en is hij plat op te bergen.

Deze doordachte benadering van design heeft 'Dango' een Bronzen A' Design Award opgeleverd in 2024, een erkenning voor uitmuntende en creatief vindingrijke ontwerpen die ervaring en vindingrijkheid aantonen. De stoel is geprezen om het incorporeren van beste praktijken in kunst, wetenschap, design en technologie, en draagt bij aan het verbeteren van de kwaliteit van leven, waarmee de wereld een betere plek wordt gemaakt.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Nora Voon
Afbeeldingscredits: Image #1- image #5 renders are done by Sean Paolo Rillorta
Projectteamleden: Sean Paolo Rillorta
Projectnaam: Dango
Projectklant: Noda Designs


Dango  IMG #2
Dango  IMG #3
Dango  IMG #4
Dango  IMG #5
Dango  IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp