Bada: Een Stoel die je Houding Corrigeert

Een Unieke Benadering van Zitten

De toenemende zittende tijd

De moderne mens brengt dagelijks veel tijd zittend door. In vergelijking met staan zorgt zitten op een stoel voor twee keer zoveel druk op de onderrug, wat een belangrijke oorzaak is van lumbale hernia's. Tijdens COVID-19 is de tijd die we thuis zittend doorbrengen toegenomen, waardoor langdurig zitten een gewoonte is geworden. Om te voorkomen dat we langdurig in een slordige houding op een stoel zitten, is het nodig om regelmatig van zithouding te veranderen.

Een stoel die je houding corrigeert door middel van ongemak

Bada is een stoel die gebruikers in staat stelt om regelmatig van houding te veranderen door middel van ongemak. Het is duidelijk dat het ongemakkelijk is wanneer de zithouding van de gebruikers onvrijwillig verandert. Aan de andere kant kan dit ontworpen ongemak hen gezond houden en de juiste houding behouden.

Technologie achter de realisatie van het ontwerp

Bada maakt gebruik van rotatie en glijden om de zithouding te veranderen. Door de scheve houding draait het zitvlak en creëert het een helling. Deze helling zorgt ervoor dat de gebruiker geleidelijk lager komt te zitten. Hierdoor hebben gebruikers geen andere keuze dan hun zithouding te veranderen.

Specificaties en Materialen

De afmetingen van Bada zijn W500mm x D580mm x H750 mm. Het is gemaakt van massief wit eikenhout en roestvrij staal.

De interactie met het ontwerp

Bada stelt gebruikers in staat om hun houding te corrigeren door middel van ongemak. Naarmate de zithouding van de gebruikers verslechtert, glijdt hun lichaam langzaam naar beneden en worden ze gedwongen hun houding te veranderen. Het ontworpen gevoel van ongemak helpt gebruikers om een gezonde en correcte zithouding aan te nemen.

Locatie en Tijdsbestek

Het project begon in maart 2021 in Korea en werd in november 2021 in Korea voltooid.

Onderzoek en Uitdagingen

Om de juiste helling te bepalen die de houding ongemakkelijk maakt, hebben we prototypes gemaakt met behulp van isopink en hout. Op basis van de stoel met een hoogte van W450 mm x D450 mm x H450 mm, werd een helling van 8 graden als meest geschikt beschouwd.

Ontwerper en Erkenning

Bada is ontworpen door Jeongmin Ryu en Taekeun Oh. Het ontwerp heeft de Zilveren A' Design Award gewonnen in de categorie Meubelontwerp in 2022. Deze prijs wordt toegekend aan ontwerpen die uitblinken in technische kenmerken en artistiek vakmanschap, en positieve gevoelens, verbazing en verwondering oproepen.

Bada biedt een innovatieve benadering van zitten en helpt gebruikers om een gezonde en correcte zithouding aan te nemen. Met zijn unieke ontwerp en focus op het corrigeren van de houding, is Bada een stoel die de manier waarop we zitten transformeert.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Jeongmin Ryu
Afbeeldingscredits: Jeongmin Ryu
Projectteamleden: Taekeun Oh
Projectnaam: Bada
Projectklant: Jeongmin Ryu


Bada IMG #2
Bada IMG #3
Bada IMG #4
Bada IMG #5
Bada IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp