Catch Tracking: Een Innovatieve App voor Vissers

Studio Syamo Introduceert een Handige Digitale Tool voor de Visserij

De visserij-industrie maakt een digitale transformatie door met de introductie van Catch Tracking, een nieuwe app ontwikkeld door Studio Syamo. Deze innovatieve tool biedt vissers, autoriteiten en de visfauna tal van voordelen en verbetert de algehele viservaring.

De visserij-industrie is altijd afhankelijk geweest van papieren documentatie en handmatige processen. Met Catch Tracking wordt dit verleden tijd. Deze app biedt vissers een gebruiksvriendelijke en uitgebreide tool binnen handbereik. Autoriteiten kunnen tijd en middelen besparen door resultaten te analyseren en visvergunningen te controleren. Bovendien draagt Catch Tracking bij aan een beter beheerde visserijactiviteit, wat leidt tot een grotere bescherming van de visfauna.

Wat maakt Catch Tracking uniek? Deze app valt voornamelijk binnen de categorieën hulpprogramma's en referentie. Het overstappen van het huidige papieren systeem naar digitaal biedt verschillende belangrijke functies, zoals een digitale visvergunning, automatische invoer van vangsten, een vismeetinstrument en een gedetailleerd rapport van de visactiviteit dat aan de autoriteiten kan worden overhandigd. Daarnaast biedt de app een uitgebreide lijst van vissoorten die kunnen worden geraadpleegd, een kaart met real-time informatie over vissers en locaties, en direct contact met de autoriteiten.

Hoe werkt Catch Tracking? De app is opgebouwd uit drie hoofdgebieden: Soorten, Registreren en Kaarten. Het gedeelte Soorten toont een uitgebreide lijst van vissen in de regio. Registreren stelt vissers in staat om hun vangsten vast te leggen. Kaarten geeft alle visgebieden weer, inclusief relevante informatie. Daarnaast zijn er secundaire gebieden zoals Profiel en Menu. Het Profiel bevat gegevens en grafieken met betrekking tot het visseizoen van de visser. Het Menu is onderverdeeld in zes handige tertiaire secties: Contacten, Regels, Gebruikersgegevens, Sessies, Instellingen en Meldingen.

De ontwikkeling van Catch Tracking heeft plaatsgevonden volgens het standaardproces voor het creëren van een digitaal product. Het project doorliep vier fasen: onderzoek, analyse, ontwerp en testen. Tijdens het proces werden verschillende softwaretools gebruikt, waaronder Typeform, Miro, Whimsical en Figma.

De technische specificaties van Catch Tracking omvatten het gebruik van geolocatie en meetfuncties. Geolocatie helpt bij het automatisch invullen van de gebruikerslocatie binnen het Registreren-gedeelte en zorgt voor een uitgebreidere kaart met real-time gebruikers en locaties. De meetfunctie wordt gebruikt om de lengte van de vis digitaal in te voeren. Dit is niet alleen een voordeel voor de visser, maar ook voor de visfauna, omdat fysiek contact en onnodige schade aan de vis worden vermeden.

De ontwikkeling van Catch Tracking begon in maart 2021 en het eerste prototype werd in januari 2022 getest in Lugano, Zwitserland. Tijdens het ontwerpproces is uitgebreid onderzoek gedaan naar het gebruik van het huidige papieren systeem en zijn de behoeften en uitdagingen van vissers geïdentificeerd. Daarnaast is er een enquête gehouden onder een panel van 10 mensen om meer inzicht te krijgen in het gebruik van smartphones tijdens het vissen en de acceptatie van digitalisering.

De belangrijkste uitdaging bij het ontwerpen van Catch Tracking was om een soepele overgang van papier naar digitaal te realiseren en tegelijkertijd een intuïtieve gebruikerservaring te bieden voor zowel technisch onderlegde als minder technisch onderlegde gebruikers. Het behouden van consistentie met het huidige systeem, het balanceren van de hoeveelheid informatie en het creëren van een herkenbaar en intuïtief ontwerpsysteem waren essentieel om dit te bereiken.

De interface van Catch Tracking weerspiegelt de internationale typografische stijl, ook wel bekend als Swiss Style. Door overbodige elementen weg te laten, elimineert Catch Tracking afleidingen voor de visser en kan de informatie-intensieve vormgeving worden gelezen en bestudeerd in plaats van alleen maar bewonderd te worden. Het resultaat is een functionele evolutie van het bestaande papieren boekje naar een digitale tool die duidelijk, eenvoudig en up-to-date is voor een bewuste visserijactiviteit.

Catch Tracking heeft ook erkenning gekregen voor zijn uitstekende ontwerp. In 2022 werd het bekroond met de Iron A' Design Award in de categorie Interface, Interaction and User Experience Design. Deze prijs wordt toegekend aan goed ontworpen, praktische en innovatieve creaties die voldoen aan professionele en industriële eisen. Het ontwerp van Catch Tracking wordt gerespecteerd vanwege de integratie van industriestandaarden en technische kenmerken, die bijdragen aan een betere wereld.

Met Catch Tracking kunnen vissers nu profiteren van een geavanceerde digitale tool die hun viservaring verbetert en de visfauna beschermt. Deze innovatieve app is een voorbeeld van de voortdurende vooruitgang in de visserij-industrie en de mogelijkheden van digitale technologieën.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Studio Syamo
Afbeeldingscredits: Studio Syamo
Projectteamleden: Simone Ardito Samy Boutefah
Projectnaam: Catch Tracking
Projectklant: Studio Syamo


Catch Tracking IMG #2
Catch Tracking IMG #3
Catch Tracking IMG #4
Catch Tracking IMG #5
Catch Tracking IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp