Berliner: Een Multifunctionele Poef met een Twist

Ontworpen door Tugce Sonmez Evin, combineert de Berliner opslag en zitcomfort in één stijlvol meubelstuk

In een tijd waarin ruimtebesparing een prioriteit is, komt de Berliner als een slimme en elegante oplossing. Deze multifunctionele poef, ontworpen door Tugce Sonmez Evin, biedt niet alleen een comfortabele zitplaats, maar ook een praktische opslagruimte voor tijdschriften, boeken en andere voorwerpen. De Berliner, vernoemd naar de beroemde Duitse gebakje vanwege de gelijkenis, is een perfecte aanvulling op wachtruimtes, kantoren en huizen.

Wat de Berliner onderscheidt van andere meubelstukken, is de combinatie van functionaliteit en esthetiek. De poef heeft een grote ronde vorm met een solide houten container in het midden. Deze container is met de hand gedraaid op een draaibank en bekleed met nepbont voor een zachte, fluweelachtige aanraking. Het ontwerp wordt gecompleteerd met twee messing ringen die de scheiding tussen de verschillende materialen benadrukken.

De productie van de Berliner begon met 3D-printen van geschaalde versies van verschillende initiële vormen om de verhoudingen beter te kunnen beoordelen. Na het vaststellen van de verhoudingen, begon de daadwerkelijke productie. De houten kern en het frame van de poef zijn met de hand gedraaid op een draaibank uit gelamineerde houtblokken, het zitkussen is met de hand gevormd en bekleed. De messing ringen zijn met de hand gebogen en gelast om strak te passen. De productie is een nauwe samenwerking van drie ateliers die met verschillende materialen werken.

De Berliner is ontworpen om te interageren met de gebruiker door een onverwachte extra functie te bieden. De poef verzamelt incidenteel gebruikte items en toont ze voor de gebruiker om gemakkelijk te zien en te bereiken. De gebogen, nestachtige vorm van de houten container van de Berliner zorgt voor een goede zichtbaarheid van de opgeslagen objecten, terwijl ze veilig op hun plaats worden gehouden.

Het project begon in februari 2022 en eindigde in mei 2022, en werd tentoongesteld op de SaloneSatellite tentoonstelling van Salone del Mobile in juni 2022. De belangrijkste uitdaging was om een redelijk gewicht te bereiken terwijl er een stevig meubelstuk met een houten kern werd gemaakt. Om deze reden is het binnenframe van de poef gemaakt van gelamineerde blokken door het midden hol te laten en is de kern gemaakt van de ayousboom vanwege het lichte gewicht en de gemakkelijke toepassing.

De Berliner is bekroond met de Zilveren A' Meubelontwerp Award in 2023. Deze prestigieuze prijs wordt toegekend aan top-of-the-line, creatieve en professioneel opmerkelijke ontwerpen die uitstekende expertise en innovatie tonen. Deze ontwerpen, bewonderd om hun sterke technische kenmerken en prachtige artistieke vaardigheid, tonen een opmerkelijk niveau van uitmuntendheid en roepen positieve gevoelens, verbazing en verwondering op.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Tugce Sonmez Evin
Afbeeldingscredits: Image #1: Photographer Mehmet Arslan Image #2: Photographer Mehmet Arslan Image #3: Photographer Mehmet Arslan Image #4: Photographer Tugce Sonmez Evin Image #5: Photographer Max Artbovich
Projectteamleden: Tugce Sonmez Evin
Projectnaam: Berliner
Projectklant: Tugce Sonmez Evin


Berliner IMG #2
Berliner IMG #3
Berliner IMG #4
Berliner IMG #5
Berliner IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp