De Hone Plank: Een Meesterstuk van Natuurlijke Vormen

Pablo Vidiella's Hone Shelf wint Zilver bij de A' Furniture Design Award 2024

In een wereld waar design en natuur samensmelten, introduceert Pablo Vidiella de Hone Shelf, een meubelstuk dat de essentie van organische vormen viert en de traditionele plank herinterpreteert.

De Hone Shelf is niet zomaar een meubelstuk; het is een kunstwerk dat de grenzen van conventionele vormgeving tart. Geïnspireerd door de natuur en levende vormen, heeft Vidiella een stuk gecreëerd dat de biologische evolutie en de daarmee samenhangende functies weerspiegelt. De zachte, vloeiende lijnen en oppervlakken van de Hone Shelf zijn een ode aan de natuurlijke wereld, waar elke curve een functie vervult en waar schoonheid en bruikbaarheid hand in hand gaan.

Wat de Hone Shelf onderscheidt, is de conceptuele elasticiteit van het hout. De plank transformeert het traditionele materiaal in iets dat zowel visueel als structureel dynamisch is. De verticale steunen buigen naar buiten, waardoor de horizontale vlakken geïsoleerd worden. Dit versterkt niet alleen de verbindingen, maar optimaliseert ook de dikte en zorgt voor een vloeiende beweging in het stuk. Het resultaat is een tijdloos design dat zowel magnetisch als praktisch is.

De realisatie van de Hone Shelf is een samenspel van CNC-technologie en vakmanschap. Het zorgvuldig geselecteerde hardhout, afkomstig van gecertificeerde duurzame bronnen, wordt met geduld en precisie bewerkt. De complexe geometrie van de plank vereiste een technische bekwaamheid die alleen door de combinatie van moderne technologie en traditionele houtbewerkingstechnieken kon worden bereikt.

Met afmetingen van 1400mm breed, 480mm diep en 1920mm hoog, biedt de Hone Shelf een substantiële aanwezigheid in elke ruimte. Het is een meubelstuk dat niet alleen functioneert als boekenplank, maar ook als een centraal punt van interactie en bewondering. De warmte van het materiaal en de aantrekkelijke vorm nodigen de gebruiker uit om dichterbij te komen, het aan te raken en ernaast te zitten.

De ontwikkeling van de Hone Shelf, van concept tot voltooiing, vond plaats tussen oktober en november 2023 in Madrid. Het onderzoek achter dit design was gericht op het nabootsen van natuurlijke evolutieprocessen en het toepassen van deze principes op het ontwerp van een functioneel meubelstuk. De uitdaging lag in het creëren van een organisch, esthetisch aantrekkelijk en technisch complex meubelstuk dat de kijker zou betoveren.

De erkenning van de Hone Shelf met de Zilveren A' Furniture Design Award in 2024 is een bevestiging van Vidiella's vakmanschap en innovatieve benadering van design. Deze prestigieuze prijs wordt toegekend aan ontwerpen die uitblinken in creativiteit, professionaliteit en innovatie, en die een opmerkelijk niveau van uitmuntendheid demonstreren. De Hone Shelf is niet alleen een triomf van design, maar ook een belichaming van de harmonie tussen mens en natuur.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Pablo Vidiella
Afbeeldingscredits: Pablo Vidiella
Projectteamleden: Pablo Vidiella
Projectnaam: Hone
Projectklant: Nama-d Studio


Hone IMG #2
Hone IMG #3
Hone IMG #4
Hone IMG #5
Hone IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp