Elements: Een Universeel Interieur Systeem

Ontworpen door Olga Shchukina en Liubov Borisovskaya

Elements, een universeel interieur systeem, is een bekroond ontwerp dat de grenzen van functionaliteit en esthetiek verlegt. Het is een opslagsysteem dat niet alleen praktisch is, maar ook bijdraagt aan de visuele ecologie van een ruimte.

De inspiratie voor Elements kwam voort uit de behoefte aan een opslagsysteem dat zowel mooi als functioneel is. Volgens de ontwerpers, Olga Shchukina en Liubov Borisovskaya, is de kledingkast een van die plekken in het huis waar een actieve dag begint en eindigt. Het is de ruimte die ons verbindt met de buitenwereld. Of het opslagsysteem nu in een aparte kamer staat of deel uitmaakt van een leefruimte, het moet mooi zijn. Met dit in gedachten hebben ze een systeem gecreëerd dat geschikt is voor elke soort kamer in het huis - van de slaapkamer en woonkamer tot de hal, speelkamer en zelfs de keuken.

Wat Elements onderscheidt van andere ontwerpen, is het "open showcase" concept. Dit zorgt niet alleen voor een vrije toegang tot opslag, maar vormt ook een visuele ecologie van de ruimte: zonder te belemmeren met blinde partities die het licht blokkeren, een snel overzicht belemmeren en een gevoel van een magazijn creëren. Het systeem maakt indruk met zijn moderne vormtaal, functioneel, mensgericht ontwerp gebaseerd op esthetische principes van duurzaamheid, evenals een doordacht concept van ontwerp, productie en eenvoudige montage en installatie.

De realisatie van Elements was mogelijk dankzij het gebruik van hout, een materiaal dat bekend en geaccepteerd is en alle mensen op aarde verenigt. Het hout wordt bedekt met een ecologische kleurolie, die het milieu en de menselijke gezondheid beschermt. Dankzij de perfecte verbinding van de onderdelen onder een hoek van 45 graden, ziet het ontwerp er elegant uit met een geaccentueerde pure geometrie. Alle elementen worden volledig klaar voor installatie geleverd, zodat de montage niet veel tijd in beslag neemt. Elk element kan uiteindelijk worden vervangen door een ander noodzakelijk element. Er is geen noodzaak om het hele systeem te demonteren.

Elements is ontworpen in Sint-Petersburg en het project begon in januari 2019. Het ontwerpproces omvatte verschillende ergonomische tests om de ideale hoogte voor alle elementen te vinden. Het doel was om een handig systeem van elementen te creëren zonder de noodzaak voor extra apparaten om het te gebruiken. Het resultaat is een systeem waarbij de onderste elementen op een hoogte van 100 mm van de vloer worden gehangen voor eenvoudige reiniging van de kamer. De kledingstang wordt op 2 hoogtes geïnstalleerd om kleding van verschillende lengtes te plaatsen. De hoogste hanger wordt op een hoogte van 2240 mm van de vloer geïnstalleerd, die gemakkelijk kan worden gebruikt door een persoon van gemiddelde hoogte. Van de bovenste plank tot het plafond is er een plek om dozen op te bergen, zelfs als het plafond niet hoger is dan 2500 mm.

Elements heeft de prestigieuze A' Design Award gewonnen in de categorie Meubelontwerp in 2022. De Iron A' Design Award wordt toegekend aan goed ontworpen, praktische en innovatieve creaties die voldoen aan professionele en industriële eisen. Ze worden gerespecteerd voor het integreren van de beste industriële praktijken en competente technische kenmerken, ze zorgen voor voldoening en positieve gevoelens, en dragen bij aan een betere wereld.

Elements is meer dan alleen een opslagsysteem. Het is een viering van design, functionaliteit en esthetiek, en een bewijs van de mogelijkheden van moderne meubelontwerpen.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Olga Shchukina
Afbeeldingscredits: Olga Shchukina
Projectteamleden: Olga Shchukina Liubov Borisovskaya
Projectnaam: Elements
Projectklant: Olga Shchukina


Elements IMG #2
Elements IMG #3
Elements IMG #4
Elements IMG #5
Elements IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp