De Kustlijn: Een Tafel Geïnspireerd door Klimaatverandering

Een Ontwerp van Yu-Han Wu

Inleiding:

De Kustlijn is een unieke tafel die is geïnspireerd door de stijgende zeespiegel als gevolg van klimaatverandering. Ontwerper Yu-Han Wu heeft de erosie van de kustlijn door zeewater als uitgangspunt genomen en dit vertaald naar een gelaagd ontwerp. Met behulp van verschillende materialen en slimme constructie heeft Wu een tafel gecreëerd die de schoonheid en complexiteit van de kustlijn weerspiegelt.

De Kustlijn onderscheidt zich door het gebruik van vloeibaar acryl om de helderheid van de zee weer te geven, terwijl de hoogte van de bergen voornamelijk wordt vertegenwoordigd door hout. Dit samenspel van materialen zorgt voor een spel van licht en schaduw, waardoor de gelaagdheid van het ontwerp wordt benadrukt.

De tafelblad is voornamelijk gemaakt van polymethylmethacrylaat (PMMA), terwijl het onderstel is vervaardigd uit michelia compressa en grenenhout. Met afmetingen van 350 mm breed, 650 mm diep en 500 mm hoog, heeft de Kustlijn een compact formaat dat perfect is voor verschillende interieurs.

De interactie met de Kustlijn is eenvoudig: het is een tafel met goede lichtdoorlatendheid en esthetiek. Het ontwerp nodigt uit tot bewondering en gesprekken over klimaatverandering en de impact ervan op onze kustlijnen.

Het project voor de Kustlijn begon in januari 2017 in Taiwan en werd in juni 2017 voltooid. Het ontwerp werd voor het eerst tentoongesteld in het Songshan Cultural and Creative Park en later opnieuw in het Taipei Pavilion of Fashion in november 2019.

Het realiseren van de Kustlijn bracht enkele uitdagingen met zich mee. Het vormen van vloeibaar acryl vereist bijvoorbeeld hoge temperaturen, wat het risico op vervorming van het hout met zich meebrengt. Om dit te voorkomen, koos de ontwerper voor hard hout met een stevige textuur, zoals michelia compressa. Daarnaast was het kleurverloop van het vloeibare acryl een grote uitdaging, waarbij veel tijd en tests nodig waren om de beste kleur en transparantie te bereiken.

De Kustlijn is een ontwerp dat de aandacht vestigt op het urgente probleem van klimaatverandering. Door de prachtige maar melancholische schoonheid van de kustlijn te tonen, wil Yu-Han Wu mensen bewust maken van de impact van global warming op onze planeet.

Met zijn unieke ontwerp en aandacht voor detail heeft de Kustlijn de Iron A' Design Award gewonnen in de categorie Meubelontwerp in 2020. Deze prestigieuze prijs erkent ontwerpen die zowel praktisch als innovatief zijn, en die voldoen aan professionele en industriële eisen. De Kustlijn is een waardevolle toevoeging aan de designwereld en draagt bij aan een betere wereld.

De Kustlijn is niet zomaar een tafel, maar een kunstwerk dat ons eraan herinnert dat we actie moeten ondernemen om onze kustlijnen te beschermen en de opwarming van de aarde tegen te gaan. Het is een ontwerp dat ons uitnodigt om na te denken over de toekomst van onze planeet en hoe we deze kunnen behouden voor toekomstige generaties.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Wu Yu-Han
Afbeeldingscredits: Wu Yu-Han
Projectteamleden: Wu Yu-Han
Projectnaam: Coastline
Projectklant: Wu Yu-Han


Coastline IMG #2
Coastline IMG #3
Coastline IMG #4
Coastline IMG #5
Coastline IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp