De Oco Fauteuil: Een Meesterwerk van Mauricio Coelho

Een Synthese van Eenvoud en Originaliteit in Meubeldesign

De Oco fauteuil, ontworpen door Mauricio Coelho, is een toonbeeld van esthetische eenvoud en innovatie in meubeldesign. Dit stuk, bekroond met de Zilveren A' Design Award in 2024, belichaamt een harmonieuze samensmelting van vorm en functie, en is een lust voor het oog in elk modern interieur.

De inspiratie voor de Oco fauteuil is ontsproten uit Coelho's streven naar esthetische eenvoud, waarbij hij originaliteit niet uit het oog verloor. De naam 'Oco', wat hol betekent, verwijst naar de halfronde schaal van glasvezel die het centrale element van het ontwerp vormt. Deze schaal is niet alleen visueel aantrekkelijk, maar ook vanuit productieoogpunt intrigerend. Het resultaat is een fauteuil die zowel uitnodigt tot gebruik als tot contemplatie.

Wat de Oco fauteuil onderscheidt van andere ontwerpen, is de combinatie van niet-complexe vormen met een sterke visuele aanwezigheid. De glasvezel schaal, verkrijgbaar in diverse afwerkingen zoals lak of gelamineerd hout, omhult zorgvuldig de bekleding. De lasergesneden koolstofstalen poten zijn eveneens in verschillende afwerkingen beschikbaar. Het ergonomische en zachte zitcomfort bevestigt de functionaliteit van de fauteuil.

De realisatie van de Oco fauteuil vereiste meerdere prototypes. Een multiplex mal werd ontwikkeld voor de productie van de glasvezel halfronde schaal, gevolgd door de ontwikkeling van de lasergesneden koolstofstalen poten. De bekleding, vervaardigd uit hoogwaardige zachte schuimen, werd zorgvuldig ontwikkeld, met een 12 kg metalen profiel in de rugkussen voor extra stabiliteit. De glasvezelstructuur kan worden afgewerkt met lak of natuurlijke houtfineer.

Met afmetingen van L880 mm x B880 mm x H720 mm, biedt de Oco fauteuil een proportionele en comfortabele zitervaring. De losse rugkussen kan worden aangepast voor de optimale zitpositie, terwijl de vaste zitting stabiliteit garandeert. De fauteuil is ontworpen om meer dan 150 kg te dragen zonder voor- of achterover te kantelen.

De ontwikkeling van de Oco fauteuil begon in mei 2022 in Sarandi en het product werd in januari 2023 gelanceerd tijdens een privé-evenement in de staat Paraná, Brazilië. Het onderliggende onderzoek benadrukt dat vorm en functie onafscheidelijke bondgenoten moeten zijn in het ontwerp van een product. De Oco fauteuil is de synthese van deze zoektocht en vormt een product waarvan de materiële, esthetische en functionele aspecten het doel van volledigheid eer aandoen.

De uitdagingen bij het ontwikkelen van de Oco fauteuil waren aanzienlijk. Het lamineren van de glasvezel halfronde schaal, vooral met natuurlijke houtfineer, vereiste vakmanschap en zorg. Het esthetisch verbinden van de schaal met de poten was een ander groot obstakel dat vele tests vereiste voordat de definitieve versie werd bereikt. Het eindresultaat is iets waar Coelho terecht trots op kan zijn.

De Oco fauteuil is een minimalistisch stuk met een sterke, elegante en originele uitstraling. Het is een tijdloos ontwerp, waarvan de esthetische taal de barrière van trends doorbreekt en zich richt op de authenticiteit van ideeën. Met een verscheidenheid aan afwerkingen is de Oco fauteuil een veelzijdige toevoeging aan elk interieur.

De erkenning van de Oco fauteuil met de Zilveren A' Design Award in 2024 is een bevestiging van Coelho's vakmanschap en innovatieve benadering van meubeldesign. Deze prestigieuze prijs wordt toegekend aan ontwerpen die uitblinken in creativiteit, professionaliteit en innovatie, en die een opmerkelijk niveau van uitmuntendheid tentoonspreiden.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Maurício Coelho
Afbeeldingscredits: Image #1: Cláudio Fonseca Image #2: Cláudio Fonseca Image #3: Cláudio Fonseca Image #4: Cláudio Fonseca Image #5: Cláudio Fonseca Vídeo Credits: Lucas Gouveia
Projectteamleden: Maurício Coelho
Projectnaam: Oco
Projectklant: Studyo 4 Estofados


Oco IMG #2
Oco IMG #3
Oco IMG #4
Oco IMG #5
Oco IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp