Kitazawa: Een Harmonieuze Samensmelting van Historie en Hedendaags Wonen

De Nieuwe Norm voor Collectief Wonen in Setagaya-ku, Tokyo

Kitazawa, een nieuw gebouwde collectieve residentie in Setagaya-ku, Tokyo, is een perfect voorbeeld van hoe moderne architectuur en design kunnen samensmelten met de historie en natuurlijke omgeving van een locatie. Het project, ontworpen door M.Matsumura, N.Hoshino en Y.Minagawa, is een uiting van respect voor de geschiedenis en de lokale gemeenschap, en is bekroond met de prestigieuze Bronzen A' Landscape Planning and Garden Design Award in 2023.

De ontwerpers waren geïnspireerd door de rustige, chique woonwijk waarin het project zou worden gerealiseerd. Ze wilden een ruimte creëren die de gemeenschap zou dienen, het landschap zou respecteren en de lokale gemeenschap met de toekomst zou verbinden. Het resultaat is een gebouw dat op harmonieuze wijze aansluit bij zijn omgeving en tegelijkertijd een moderne en comfortabele woonruimte biedt.

Kitazawa onderscheidt zich door zijn unieke eigenschappen. Het project omvatte het ontwerp van de begane grond van het appartement, inclusief de gedeelde ruimte, de tuin en de parkeerplaats. Het thema van het ontwerp is "Een plek voor een korte pauze". Er zijn drie ontwerppunten: "Geschiedenis erfenis", "Affiniteit met de lokale omgeving", en "Diverse communicaties". De ontwerpers hebben grote waarde gehecht aan het behoud van de oorspronkelijke weelderige groene omgeving en het creëren van een ruimte die openstaat voor de omgeving.

Het ontwerp van Kitazawa is gerealiseerd met behulp van verschillende technologieën. De dakpannen van de voormalige Japanse stijl herenhuis (Kawara) zijn gemengd met terrazzo, en afgewerkt met pleisterwerk, waardoor de "textuur van de plaats" wordt geërfd. De terrazzo vloermateriaal gemengd met vele dakpannen is superieur in warmte-isolatie effect behoud. Bovendien is de doodlopende locatie getransformeerd in een doorgang die steegjes verbindt, en fungeert als een evacuatieroute, met herplante bomen en een open biotoop voor de gemeenschap.

De gedeelde ruimte voor de bewoners vloeit naadloos over in de buitenruimte, met banken en leuningen in het biotoop voor doordachte pauzes en interacties, vormgeven aan de toekomst van de gemeenschap. De planning voor dit project begon in oktober 2020, de bouw begon in februari 2021, en de bouw werd voltooid in juli 2022 in een rustige woonwijk in Setagaya-ku, Tokyo, Japan.

Kitazawa is een voorbeeld van hoe ontwerpers de uitdagingen van het creëren van een moderne woonruimte in een historische omgeving kunnen aangaan en overwinnen. In het bijzonder was het pleisteren van terrazzo gemengd met dakpannen geïnstalleerd op de binnen- en buitenmuren en vloeren, zeer moeilijk omdat naast functionaliteit, werkbaarheid en esthetiek, ook onderhoud en kosten in overweging moesten worden genomen.

Kitazawa is een bewijs van de kracht van design om de geschiedenis en de lokale omgeving te respecteren, terwijl het tegelijkertijd een moderne en comfortabele woonruimte biedt. Het is een inspirerend voorbeeld van hoe design kan bijdragen aan het verbeteren van de kwaliteit van leven en het creëren van een betere wereld.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Kitazawa Apartment design team
Afbeeldingscredits: main#1:Photographer Masaaki Inoue option#1,2,3,4:Photographer Masaaki Inoue Video Credits:Photographer Masaki Inoue/Creativedirector Michiyo matsumura
Projectteamleden: Designer:Michiyo Matsumura Designer:Yuichi Minagawa CreativeDirector:Naoki Hoshino
Projectnaam: Kitazawa
Projectklant: Kitazawa Apartment design team


Kitazawa IMG #2
Kitazawa IMG #3
Kitazawa IMG #4
Kitazawa IMG #5
Kitazawa IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp