Guangzhou Julong Bay: Een Oude Graanschuur die Herleeft als Stadsplanning Tentoonstellingscentrum

Een Unieke Mix van Geschiedenis en Moderniteit

De Chongkou graanschuur is een groep oude pakhuizen aan de rivieroever, die zijn identiteit als oud gebouw behoudt en niet wordt geclassificeerd als een historisch en cultureel bewaarplaatsgebouw. Hierdoor heeft het een nieuw lot gekregen. Het is een geluk dat wij als ontwerpers de eer hebben gekregen om deze bijna honderd jaar oude gebouwen te renoveren en ze een eigentijdse betekenis te geven.

Gelegen aan de westelijke oever van de Parelrivier, was het oorspronkelijke terrein met vier aparte bakstenen pakhuizen, gebouwd in de jaren 50, een belangrijke graanschuur in Guangzhou. Als eerste fase van het vernieuwingsplan van de stadsoverheid in het gebied, waren de belangrijkste doelstellingen van het project voor hergebruik om het industriële verleden te behouden als herinnering aan de geschiedenis, terwijl het een tentoonstellingshal voor stadsplanning en een gemeenschapscentrum bouwde dat fungeert als een baken voor investeerders, ontwikkelaars en burgers, om massale deelname aan de wedergeboorte van het oude district aan te moedigen. Het kernidee van het ontwerp was om ervoor te zorgen dat het nieuwe functioneel bruikbaar was, terwijl het de oude locatie op een aantrekkelijke manier presenteerde aan de jongere generatie. Het project heeft een hoge score behaald in het SITES Sustainable System, als eerste in China.

De oude pakhuizen waren gebouwd met een eenvoudige bakstenen structuur. De oorspronkelijke structuur en materialen van de pakhuizen zijn zoveel mogelijk behouden gebleven, terwijl op maat gemaakte geïmiteerde kleibakstenen zijn gebruikt in het nieuw gebouwde gedeelte. Om een verbonden binnenruimte te creëren voor een nieuw massief gebouw, is er een luifel van glas en staal ontworpen die op de parallelle schuren is gebouwd. Hierdoor kan het interieur flexibel worden heringericht. De driehoekige vorm weerspiegelt de schuine hoek van de hellende plafonds van de oude pakhuizen en geeft tegelijkertijd een stabiel maar energiek karakter. Moderne staalconstructie en glas, samen met traditionele bakstenen, werken harmonieus samen.

De staalconstructie van de luifel strekt zich uit tot aan de grond, waardoor een gang ontstaat die het rivierlandschap naar binnen brengt en een samensmelting met de oorspronkelijke planten op het terrein mogelijk maakt. Dit creëert ook een interactie tussen het gebouw en de natuurlijke omgeving, wat helpt om een vriendelijke en gezellige sfeer te creëren voor het interieur.

Het project begon in februari 2021 in Guangzhou, China en werd voltooid in februari 2022. Het werd tentoongesteld in Guangzhou, China in mei 2022.

De renovatie van oude gebouwen brengt vaak uitdagingen met zich mee, vooral vanwege de historische betekenis en complexiteit van het behoudsveld. Voor dit project was het belangrijk om de structuur en materialen van de oude pakhuizen te behouden, terwijl er toch uitbreiding en modernisering plaatsvond. Door de open ruimte van de oorspronkelijke locatie te integreren in de nieuwe ruimte, kon er een functionele en logische organisatie van de beperkte renovatiescope worden bereikt.

Guangzhou Julong Bay is een prachtig voorbeeld van hoe een oude graanschuur nieuw leven kan worden ingeblazen en kan dienen als een inspirerend stadsplanning tentoonstellingscentrum. Met respect voor het verleden en oog voor de toekomst, is dit project een ware blikvanger geworden en een symbool van de wedergeboorte van het oude district.

Dit ontwerp heeft de Silver A' Design Award gewonnen in de categorie Interieurruimte, Detailhandel en Tentoonstellingsontwerp in 2023. Deze prijs wordt toegekend aan ontwerpen die uitblinken in creativiteit, technische kenmerken en artistiek vakmanschap. Guangzhou Julong Bay heeft bewezen een uitstekend ontwerp te zijn dat positieve gevoelens, verbazing en verwondering opwekt.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Ann Yu
Afbeeldingscredits: Ann Yu
Projectteamleden: Ann Yu
Projectnaam: Guangzhou Julong Bay
Projectklant: Ann Yu


Guangzhou Julong Bay IMG #2
Guangzhou Julong Bay IMG #3
Guangzhou Julong Bay IMG #4
Guangzhou Julong Bay IMG #5
Guangzhou Julong Bay IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp