Paper for Light: Een Zen-ruimte voor meditatie met natuurlijke oriëntaalse papierkunst

Een ontwerp van Ya-Jung Yvane Hsieh

Inleiding

In een wereld waar plastic de overhand heeft gekregen, herinnert het project "Paper for Light" ons aan het belang van natuurlijke materialen. Ontwerper Ya-Jung Yvane Hsieh heeft de schoonheid van papier benadrukt en het gebruikt om een serene ruimte voor meditatie te creëren. Door het gebruik van hout, papier en Diatomeeënaarde kan het gebruik van plastic, kunstlicht en airconditioning effectief worden verminderd. Laten we eens kijken naar de unieke eigenschappen en technologie achter dit bijzondere ontwerp.

Ya-Jung Yvane Hsieh heeft zich laten inspireren door de eigenschappen van papier en de rol die het kan spelen bij het creëren van een sfeer van rust en sereniteit. Het gebruik van oriëntaalse papierkunst, zoals de Shoji Gate, zorgt voor een subtiele filtering van het natuurlijke licht, waardoor de behoefte aan kunstmatige verlichting wordt verminderd. Daarnaast is er gekozen voor hout en houten constructies om de vochtigheid in balans te houden en het gebruik van plastic te verminderen. Het resultaat is een ruimte die reageert op de natuur en een gevoel van harmonie en verbondenheid creëert.

De technologie achter "Paper for Light" is gebaseerd op het concept van origami, de kunst van het vouwen van papier. Dit concept is toegepast in het plafond en de patronen van de Shoji Gate. Het papieren-gevouwen-plafond en de horizontaal gerangschikte houten vloer vormen de as van de hoofdgang, die niet alleen het zicht van de gebruikers verlengt, maar ook twee verschillende sferen biedt: een rustige en een dynamische. Door de zes delen van de Shoji Gate te overlappen, ontstaat er een natuurlijk lichtfilter dat de zachtheid ervan reguleert en de zintuigen van de gebruiker beïnvloedt.

De specificaties van "Paper for Light" zijn als volgt: de ruimte heeft een afmeting van 100 vierkante meter. De lagen halftransparante Shoji Gate kunnen niet alleen de intensiteit en zachtheid van het natuurlijke licht reguleren, maar ook de luchtstroom leiden, waardoor het gebruik van airconditioning en kunstlicht wordt verminderd. Daarnaast is er veel gebruik gemaakt van hout en Diatomeeënaarde om de vochtigheid en temperatuur in de omgeving in balans te houden. Een opvallend element is de zwevende bank, die zowel als zitplaats voor gebruikers dient als de baan van de Shoji Gate, waardoor het gebruik van meubels wordt verminderd en de ruimte flexibiliteit krijgt.

"Paper for Light" is een uniek ontwerp dat de schoonheid en veelzijdigheid van papier viert. Het combineert traditionele oriëntaalse papierkunst met moderne technologieën en materialen om een ruimte te creëren die uitnodigt tot meditatie en innerlijke rust. Het ontwerp is bekroond met de Bronze A' Design Award in de categorie Interior Space, Retail and Exhibition Design. Het is een erkenning voor de creativiteit en het vakmanschap van Ya-Jung Yvane Hsieh en een inspiratie voor anderen om natuurlijke materialen en traditionele ambachten te omarmen in hun ontwerpen.

Met "Paper for Light" heeft Ya-Jung Yvane Hsieh een prachtige ruimte gecreëerd waarin de kracht van papier wordt benut om een gevoel van kalmte en sereniteit te creëren. Het ontwerp herinnert ons aan het belang van natuurlijke materialen en de harmonie tussen mens en natuur. "Paper for Light" is een inspiratiebron voor iedereen die op zoek is naar een rustige en evenwichtige leefomgeving.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Ya-Jung HSIEH
Afbeeldingscredits: Ya-Jung HSIEH
Projectteamleden: Ya-Jung Yvane HSIEH
Projectnaam: Paper for Light
Projectklant: Ya-Jung HSIEH


Paper for Light IMG #2
Paper for Light IMG #3
Paper for Light IMG #4
Paper for Light IMG #5
Paper for Light IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp