Vintage Look: Een Unieke Haarsalon met een Vleugje Luxe

Een Ontwerp van Fu Kai Bai

Inleiding

De haarsalonindustrie groeit snel in het zuiden van Taichung City. Het creëren van een unieke ruimte was dan ook de belangrijkste taak voor ontwerper Fu Kai Bai. Met het concept van een "Check-in Spot" heeft hij een ruimte gecreëerd waar klanten foto's kunnen maken als aandenken. De kleuren, materialen en meubels zijn zorgvuldig gekozen om een comfortabele balans te creëren in deze haarsalon. Bij binnenkomst willen mensen meteen foto's maken en deze delen op sociale media.

Deze ruimte straalt rijkdom en luxe uit door het gebruik van kleurvariaties en hoogwaardige materialen. Zo zijn de spiegels voorzien van titanium plating om de standaard spiegels te transformeren naar echte eyecatchers. Daarnaast zijn er vintage-achtige wandlampen tussen de stoelen geplaatst, die perfect passen bij de blauwe lineaire behangprints. Het geheel straalt een exotische sfeer uit en biedt klanten een unieke ervaring. De wanden zijn gereproduceerd van gerecyclede vezelplaten en de vloertegels zijn gemaakt van milieuvriendelijke materialen die het uiterlijk van marmer imiteren.

Voor de realisatie van dit ontwerp zijn verschillende technieken gebruikt. Zo zijn de spiegels voorzien van een titanium plating om de ruimte gelaagdheid te geven. De wanden zijn gereproduceerd van gerecyclede vezelplaten en de vloertegels imiteren op een milieuvriendelijke manier het uiterlijk van marmer. Daarnaast zijn de kasten gemaakt van houten platen uit duurzaam beheerde bossen.

De ruimte van 72 vierkante meter is voorzien van een kappersgedeelte, een wasgedeelte, opslagruimte voor apparatuur, een balie en een voetgangersarcade.

Dit ontwerp voldoet aan alle eisen voor het runnen van een haarsalon en maakt gebruik van spiegels om de ruimte visueel te vergroten. Daarnaast zijn er Franse ramen en deuren geplaatst om voldoende licht en frisse lucht naar binnen te laten.

Het project is gestart in september 2020 en afgerond in september 2021 in Taichung City, Taiwan. Voorafgaand aan het ontwerp is er uitgebreid onderzoek gedaan naar de behoeften van een haarsalon en de specifieke kenmerken van de ruimte.

De uitdagingen bij dit ontwerp lagen met name in het gebrek aan licht en ventilatie in de oorspronkelijke ruimte. Om dit op te lossen zijn er glazen wanden en deuren geplaatst en is de vloer in lichte kleuren aangelegd om een ruimtelijk gevoel te creëren. Daarnaast zijn de spiegels gebruikt om de ruimte visueel te vergroten.

De dominante donkerblauwe kleur in combinatie met de titanium-geplateerde spiegellijsten en de wandlampen zorgen voor een artistieke uitstraling. De spiegels zijn op zo'n manier geplaatst dat ze meerdere reflecties creëren, waardoor de ruimte nog groter lijkt en klanten hun haartransformatie vanuit verschillende hoeken kunnen bekijken.

Dit unieke ontwerp heeft de Iron A' Design Award gewonnen in de categorie Interior Space, Retail and Exhibition Design in 2022. Deze prijs wordt toegekend aan goed ontworpen, praktische en innovatieve creaties die voldoen aan professionele en industriële eisen. Het ontwerp wordt geprezen om de integratie van de beste praktijken uit de industrie en technische kenmerken, die bijdragen aan een betere wereld.

Beeldcredits: MKY Design

Keywords: interieurontwerp, commerciële ruimte, haarsalon, Londense stijl, unieke stijl


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Fu-Kai Bai, I-Han Liu
Afbeeldingscredits: MKY Design
Projectteamleden: Fu-Kai Bai, I-Han Liu
Projectnaam: Vintage Look
Projectklant: Fu-Kai Bai, I-Han Liu


Vintage Look IMG #2
Vintage Look IMG #3
Vintage Look IMG #4
Vintage Look IMG #5
Vintage Look IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp