Gloeiend Huis: Een Mix van Wonen en Commercie

Ontworpen door Tzu-Yi Yang

Inleiding

Dit project betreft een hoekwoning met natuurlijk licht van beide kanten. Echter, de scheidingswand met de buren maakt het onmogelijk om ramen te openen. Hierdoor ontstaan donkere hoeken in de ruimte. Het hoofddoel van het ontwerp is dan ook om natuurlijk licht in het hele huis te brengen. Daarnaast is dit project een mix van wonen en commercie, waarbij het scheiden van openbare en privéruimtes en het creëren van een vloeiende overgang centraal staan.

Deze woning wordt regelmatig bezocht door vrienden en familie van de bewoners. Daarom is het belangrijk om openbare en privéruimtes van elkaar te scheiden en een vloeiende overgang te creëren. Om de indeling van de ruimte te veranderen, is de richting van de deur aangepast. Hierdoor wordt niet alleen de ingang van de woonkamer verborgen, maar krijgen de bewoners ook meer privacy. Transparante schuifdeuren zijn geplaatst voor het kookeiland in de open keuken. Deze deuren kunnen kookdampen tegenhouden zonder het gevoel van openheid te verminderen, terwijl er nog steeds interactie mogelijk is met de woonkamer.

Het algehele ontwerp heeft een eenvoudige moderne stijl, met een kleurenpalet van zwart, wit en grijs en warme houtfineeraccenten, waardoor er een huiselijke sfeer ontstaat in de strakke ruimte. De vloer van de binnenruimte is afgewerkt met ruw beton om het schoenenkastgebied te definiëren. Met behulp van een ijzeren rooster wordt een secundaire ingang aan de binnenkant gedefinieerd, en de strakke lijnen benadrukken het moderne gevoel van de ruimte. Het gebruik van roestvrij staal in combinatie met het zwarte kleurenschema zorgt voor een gevoel van ritme.

Gezien het feit dat de ruimte is omgebouwd van een kantoorruimte, is er veel aandacht besteed aan verschillende soorten constructie. De ontwerper heeft niet alleen de nutsleidingen vervangen door hangende leidingen, maar ook een schacht toegevoegd voor de badkamer om deze een frisse uitstraling te geven. Om de indeling van de ruimte te veranderen, is de richting van de deur aangepast. Er is een werkbalcon toegevoegd om de scheiding tussen openbare en privéruimtes duidelijker te maken. Ook het creëren van een huisdiervriendelijke leefruimte was een belangrijk aspect van het ontwerp.

De verbeteringen, zoals het creëren van een balkon in de woonkamer, het ontwerpen van een vloeiende overgang en het selecteren van geschikte materialen, dragen bij aan een betere levenskwaliteit voor de bewoners. De derde verdieping is omgebouwd tot een woongedeelte, waar de bewoners, hun kat en toekomstige gezinsleden kunnen wonen. Om de indeling van de ruimte te veranderen, is de richting van de deur aangepast om de scheiding tussen openbare en privéruimtes duidelijker te maken.

Dit project is voltooid in november 2019 in Taichung, Taiwan. Het is een transformatie van een kantoorruimte naar een hoekwoning zonder scheidingswanden, badkamer of balkon. De ontwerper heeft zich gericht op het creëren van een goede doorstroming van de ruimte en het scheiden van openbare en privéruimtes. De richting van de deur is aangepast om de ingang van de woonkamer te verbergen en de bewoners meer privacy te geven.

Dit ontwerp is bekroond met de Iron A' Design Award in 2021 in de categorie Interieurruimte, Detailhandel en Tentoonstellingsontwerp. Deze prijs wordt toegekend aan goed ontworpen, praktische en innovatieve creaties die voldoen aan professionele en industriële eisen. Het ontwerp wordt gerespecteerd vanwege de integratie van beste praktijken uit de industrie en competente technische kenmerken, die bijdragen aan een betere wereld.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Tzu-Yi Yang and Chun Chun Yang
Afbeeldingscredits: Chien-Tao Chen
Projectteamleden: Tzu-Yi Yang, Chun-Chun Yang
Projectnaam: Glowing House
Projectklant: Tzu-Yi Yang and Chun Chun Yang


Glowing House IMG #2
Glowing House IMG #3
Glowing House IMG #4
Glowing House IMG #5
Glowing House IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp