Vanke Design Commune: Een Unieke Ruimte voor Creativiteit en Samenwerking

Ontworpen door Wang Jingjing, een auditorium dat de grenzen van design en functionaliteit verlegt

Geïnspireerd door het idee van een gemeenschapsgestuurde openbare ruimte, is het Vanke Design Commune een uniek architectonisch project dat de manier waarop we ruimte ervaren en gebruiken opnieuw definieert.

De opdracht voor het ontwerpteam was om een auditorium en openbare ruimte te bedenken in het Design Commune, met als doel een gemeenschapsgerichte openbare ruimte te creëren. Deze ruimte moest meer tentoonstellings- en communicatiemogelijkheden bieden voor gebruikers, de deelname van ontwerpbureaus en individuen stimuleren, en verschillende ontwerppraktijken verbinden op basis van een "nieuwe consumptiemodus".

Wat het Vanke Design Commune onderscheidt van andere projecten, is de unieke "zwevende pad" die in de volledige hoogte van de voorhal is gecreëerd. Deze stalen structuur, volledig ondersteund door bestaande verticale kolommen en met verborgen leidingen, biedt een unieke driedimensionale tuinachtige ervaring op weg naar het auditorium vanaf de ingang. Het contrast tussen beton en metaal geeft het "zwevende pad" een mysterieus zwevend effect.

Door functies te hervormen, de circulatieroute te herorganiseren en visuele begeleidende uitdrukkingen te gebruiken, maximaliseert het ontwerp de vitaliteit, potentieel en waarde van ontwerpbureaus en creëert het innovatieve scènes die samenwerking en verbinding bevorderen. Het projectgebied beslaat 2582,78 vierkante meter en is gelegen aan de Dashi 2nd Road, Nanshan District, Shenzhen City, Guangdong Province, China. Het project werd gerealiseerd tussen 19 mei 2020 en 8 februari 2021.

In hun onderzoek stelden de ontwerpers voor om een onafhankelijk kijkgebied te creëren in een deel van de holle ruimte boven het auditorium. Dit idee werd ondersteund door de klant en inspireerde hen om dit gebied te combineren met theeverkoopfuncties om een nieuwe commerciële ruimte te creëren. Wanneer het auditorium niet wordt gebruikt voor conferenties, kunnen de schermen worden gebruikt om evenementinformatie, advertenties en films op bepaalde tijden te tonen, waardoor de oneindige functionele mogelijkheden van het auditorium aan mensen in de theedrinkruimte worden gepresenteerd.

Een van de grootste uitdagingen van het project was de scheiding van de twee verdiepingen van de ruimte als onafhankelijke delen door het architecturale schema, waardoor de bovenverdieping slecht toegankelijk was. Het ontwerpteam heeft dit probleem opgelost door de circulaties binnen en buiten de tentoonstellingshal te hervormen om effectief ontwerplinked diensten aan de gemeenschap te bieden.

Het Vanke Design Commune is bekroond met de Bronzen A' Interior Space, Retail and Exhibition Design Award in 2023. Deze prijs wordt toegekend aan uitstekende en creatief ingenieuze ontwerpen die ervaring en vindingrijkheid aantonen. Gewaardeerd voor het opnemen van best practices in kunst, wetenschap, design en technologie, tonen ze sterke technische en creatieve vaardigheden en dragen ze bij aan verbeteringen in de kwaliteit van leven, waardoor de wereld een betere plek wordt.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Wang Jingjing
Afbeeldingscredits: Chengdu Yu Jian Graphic Design Co., Ltd.
Projectteamleden: Wang Jingjing
Projectnaam: Vanke Design Commune
Projectklant: Wang Jingjing


Vanke Design Commune IMG #2
Vanke Design Commune IMG #3
Vanke Design Commune IMG #4
Vanke Design Commune IMG #5
Vanke Design Commune IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp