Surround: Een Uniek Ontwerp voor een Moderne Woning

Een Overzicht van het Ontwerp van Yi Ju Liao

Thuis is waar het hart zich bevindt, waar herinneringen de banden versterken. In tegenstelling tot standaard indelingen van leefruimtes, heeft de ontwerper de functionele gebieden anders gerangschikt dan anderen. Om voldoende zonlicht en privacy te waarborgen, is de woonkamer aan de achterkant van het huis geplaatst. De stroming is relatief nieuw, beginnend bij de ingang die een ruimte voor aerial yoga bevat met een wandspiegel. Elke overgang is zorgvuldig ontworpen om soepel en schoon te zijn.

Het Surround-ontwerp, gemaakt door Yi Ju Liao, onderscheidt zich door zijn unieke eigenschappen en sterke punten. De yoga-ruimte bij de ingang is versierd met een grote wandspiegel. Terwijl het de ruimtelijke perceptie vergroot, schijnt het zonlicht naar binnen en wordt het gereflecteerd, waardoor de ruimte meer verlicht wordt. De grote balk in het midden van het plafond heeft een afgeronde vorm aan de rand, waardoor het minder massief en scherp oogt. De algehele gemeenschappelijke ruimte is ontworpen als semi-open om het natuurlijke licht binnen te laten. Met de centrale scheidingswand als primaire verdeling kan de stroming soepeler en vloeiender zijn.

Het Surround-ontwerp maakt gebruik van verschillende technologieën om tot leven te komen. Getinte glazen displayplanken dragen bij aan een gevoel van transparantie en leiden de visuele focus naar de verborgen hoekjes van de ruimte. Elke overgang is zorgvuldig ontworpen om soepel en schoon te zijn, waardoor de yoga-ruimte het middelpunt wordt dat verschillende hoeken met elkaar verbindt.

Het project heeft een oppervlakte van 114 vierkante meter en bevindt zich in Taichung, Taiwan. Het werd voltooid in december 2021. Bij het realiseren van het ontwerp heeft de ontwerper ook rekening gehouden met duurzaamheid en energie-efficiëntie. Materialen zijn geselecteerd op basis van eco-vriendelijke en duurzame concepten. Warmte-isolerende, anti-UV glazen materialen zijn toegepast om energie-efficiëntie te bereiken. Daarnaast zijn er ook zorgvuldige keuzes gemaakt voor airconditioning, elektronische apparaten en LED-verlichting om elektriciteitsverspilling te verminderen. Het hele gebouw heeft een vernieuwd waterleidingsysteem om waterlekkage te voorkomen, terwijl het ontwerp van de kranen de opening- en sluitingstijd verkort om waterverlies te verminderen.

Het Surround-ontwerp is niet alleen functioneel, maar ook esthetisch aantrekkelijk. Het grijze kleurenpalet op de muur en in de kast draagt bij aan een volwassen sfeer in de yoga-ruimte, die ook gecombineerd is met de kledingkast. De opstelling biedt de eigenaar een displayplank voor tassen, waardoor het voelt alsof je in een winkel bent. Vanuit de slaapkamer op de tweede verdieping is er zicht op wat groen, waardoor de ruimte aangenaam en rustgevend is voor de bewoner.

Het Surround-ontwerp heeft ook uitdagingen op het gebied van creativiteit, techniek en onderzoek overwonnen. Het gebruik van duurzame bouwmaterialen en energiezuinige technologieën was een belangrijk aspect van het ontwerp. Het ontwerp is gericht op het verminderen van energieverspilling en het bevorderen van een duurzame leefomgeving.

Al met al is het Surround-ontwerp een uniek en innovatief concept dat een nieuwe benadering biedt voor het indelen van leefruimtes. Met aandacht voor zowel functionaliteit als esthetiek, creëert het ontwerp een harmonieuze en comfortabele omgeving voor de bewoners.

Beeldcredits: Chiu Chuang Hsi

Dit ontwerp heeft de Iron A' Design Award gewonnen in de categorie Interieurruimte, Detailhandel en Tentoonstellingsontwerp in 2023. De Iron A' Design Award wordt toegekend aan goed ontworpen, praktische en innovatieve creaties die voldoen aan professionele en industriële eisen. Het ontwerp wordt gerespecteerd vanwege de integratie van de beste industriële praktijken en competente technische kenmerken, die bijdragen aan een betere wereld.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: YI JU LIAO
Afbeeldingscredits: Chiu Chuang Hsi
Projectteamleden: YI JU LIAO
Projectnaam: Surround
Projectklant: YI JU LIAO


Surround IMG #2
Surround IMG #3
Surround IMG #4
Surround IMG #5
Surround IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp