Spiral Blonde: Een Uniek Kunstwerk en Functioneel Meubelstuk

Een Meesterwerk van Ben Dungey

Inleiding:

De Spiral Blonde is een zijtafel die zowel een kunstwerk als een functioneel meubelstuk is. Het ontwerp is geïnspireerd op fractalkunst en wiskunde, waarbij zelfherhalende vormen en patronen worden gecombineerd met de prachtige glinsterende effecten van stro-marqueterie. Dit resulteert in een unieke benadering van het creëren van ingewikkelde en betoverende objecten.

De Spiral Blonde zijtafel is een ware blikvanger. De opvallende geometrische vorm en het intrigerende patroon op het oppervlak zorgen voor een esthetisch aantrekkelijk meubelstuk dat gedurende de dag subtiel verandert met de veranderende lichtinval. Wat deze tafel nog specialer maakt, is het gebruik van traditionele stro-marqueterie in combinatie met moderne 3D-printtechnologie. Bovendien zijn alle gebruikte materialen volledig biologisch afbreekbaar en afkomstig van hernieuwbare bronnen.

De Spiral Blonde zijtafel is opgebouwd uit verschillende onderdelen die met behulp van een 3D-printer zijn vervaardigd. Hierbij is gebruik gemaakt van houtvezelfilament. Vervolgens zijn de onderdelen aan elkaar gesoldeerd en zijn de naden glad geschuurd. Het organisch geteelde roggestro is met behulp van traditionele stro-marqueterietechnieken op de voltooide basisstructuur aangebracht. Elk stukje stro is zorgvuldig platgestreken, nauwkeurig op maat gesneden en gelijmd om het intrigerende patroon te creëren.

De afmetingen van de Spiral Blonde zijtafel zijn 350 mm (breedte) x 350 mm (diepte) x 450 mm (hoogte). Deze afmetingen zorgen ervoor dat de tafel zowel functioneel is als een visueel statement maakt in elk interieur.

De Spiral Blonde zijtafel kan dienen als een zijtafel of krukje. De sterke esthetische kwaliteiten maken het echter ook geschikt als een op zichzelf staand kunstwerk. De intrigerende vorm en glinstering van de tafel trekken de aandacht en creëren een gedurfd middelpunt in elke interieursetting.

De productie van de Spiral Blonde zijtafel vond plaats tussen 2020 en 2021 in Sydney, Australië. Het ontwikkelingsproces omvatte uitgebreide studies van fractale wiskunde en het genereren van driedimensionale objecten met behulp van algoritmen. Het printen van het 3D-model vereiste grondige analyse en testen van materialen en fabricagetechnieken om de beste aanpak te bepalen voor het printen van de complexe, organische vorm en het creëren van een stevige basisstructuur die geschikt is voor gebruik als meubelstuk en waarop stro-marqueterie kon worden toegepast.

Het toepassen van stro-marqueterie op een 3D-geprint object was een unieke uitdaging in de meubelproductie. Belangrijke uitdagingen waren onder andere het printen van de gebogen, organische basisstructuur en ervoor zorgen dat het roggestro goed hechtte.

De Spiral Blonde zijtafel is een meesterwerk dat de grenzen van kunst, design en technologie verlegt. Het combineert traditionele ambachtelijke technieken met moderne fabricagetechnologieën en creëert zo een uniek en betoverend object. Met zijn intrigerende vorm, glinsterende oppervlak en duurzame materialen is de Spiral Blonde een perfecte aanvulling op elke moderne leefruimte.

Afbeeldingen #1-5: Fotograaf Tae Yun, Spiral Blonde, 2021

Dit ontwerp heeft de Zilveren A' Design Award gewonnen in de categorie Meubelontwerp in 2022. Deze prestigieuze prijs wordt toegekend aan ontwerpen die uitblinken in creativiteit, vakmanschap en innovatie. De Spiral Blonde zijtafel is erkend vanwege zijn technische kenmerken, artistieke vaardigheden en uitmuntendheid. Het ontwerp roept positieve gevoelens, verbazing en verwondering op bij de toeschouwer.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: BEN DUNGEY
Afbeeldingscredits: Images #1-5: Photographer Tae Yun, Spiral Blonde, 2021
Projectteamleden: BEN DUNGEY
Projectnaam: Spiral Blonde
Projectklant: BEN DUNGEY


Spiral Blonde IMG #2
Spiral Blonde IMG #3
Spiral Blonde IMG #4
Spiral Blonde IMG #5
Spiral Blonde IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp