Memphis: Een Moderne Kijk op de Vouwstoel

Een Minimalistisch en Functioneel Ontwerp van Nora Voon

De Memphis stoel is een moderne interpretatie van de vouwstoel. Het eenvoudige maar elegante ontwerp is met de hand vervaardigd van roestvrij staal met een poedercoating. Geïnspireerd door een paperclip en snoepjes uit de kindertijd, wilde ik een vouwstoel creëren die minimaal maar toch stevig is, met oog voor detail zoals de groeven rondom het stoelframe. Verankerd met zichtbare messing fittingen en schroeven voor een extra speciale touch. De stoel is stapelbaar, waardoor hij gemakkelijk op te bergen is (opgehangen) en is verkrijgbaar in 5 kleuren. Daarnaast kan hij eenvoudig worden verzonden als plat pakket.

De Memphis stoel onderscheidt zich door zijn stapelbare vouwbaarheid en een zeer strak frameontwerp. Het idee is om een vouwstoel te maken die aandacht besteedt aan details zoals de zichtbare messing schroeven en de groeven in het frame van de stoel. Het profiel is zeer eenvoudig en is bewust ontworpen om bijna op een lijntekening te lijken, waardoor de toeschouwer wordt uitgenodigd om de details van dichtbij te bekijken. Memphis kan gemakkelijk plat verpakt of gestapeld worden voor grote verzendbestellingen en is gemakkelijk op te bergen door ze aan de muur te hangen.

De Memphis stoel is gemaakt van roestvrij staal met een roestwerende poedercoating. Het frame is zeer eenvoudig, met een groef in het midden en wordt bij elkaar gehouden met messing schroeven en fittingen. Het kan worden opgevouwen tot een plat oppervlak, waardoor het gemakkelijk te verzenden is. Voor opslag kan het plat worden neergelegd en gestapeld worden, of aan de muur worden gehangen om ruimte te besparen. Het ontbreken van een rugleuning heeft geen invloed op het comfort van de stoel, maar draagt bij aan het minimalistische ontwerp dat bijna transparant lijkt.

De afmetingen van de Memphis stoel zijn W410 x D400 x H815 mm.

De Memphis stoel is ontworpen door Nora Voon. Het project begon op 11 januari 2022 uit noodzaak en er werd gedurende 2 weken onderzoek gedaan naar materialen, vormen en fittingen. Het ontwerpconcept is gemaakt in Toronto, Canada, maar de productie zal plaatsvinden in Indonesië.

Tijdens het werken aan een commercieel project realiseerden we ons dat er geen mooie, leuke vouwstoelen waren die geschikt waren voor commercieel gebruik, zoals cafés, bistro's of openbare ruimtes. Ik ging op zoek naar een oplossing en wilde er ook voor zorgen dat het gemakkelijk plat verpakt kon worden. We spraken met enkele fabrikanten en vanwege de groef wilden we ervoor zorgen dat de corrosie minimaal was, omdat we wilden dat dit een contractmeubel zou zijn. Daarom heeft het frame een afgeronde vorm, zodat er geen water kan ophopen. Ik heb felle en vrolijke kleuren gebruikt, omdat de meeste vouwstoelen wit of zilver/chroom zijn. Ik wilde dat de stoel leuk en opwindend zou zijn en elke binnen- of buitenruimte zou opvrolijken.

Het grootste creatieve uitdaging was ervoor zorgen dat het frame sterk genoeg was om de stoel te ondersteunen. Daarom kwam roestvrij staal in gedachten, een solide en sterk materiaal om mee te werken. Als het correct wordt geverfd met poedercoating, kan het corrosie minimaliseren. Het gebruik van roestvrij staal betekent wel dat de kosten hoger zijn, maar het is nog steeds haalbaar voor een product uit het middensegment. We hebben het op sociale media laten zien en kregen veel positieve reacties en veel vragen over dit product, zelfs een fabrikant in New York wilde ze produceren.

De Memphis stoel is een tijdloos stuk met een eenvoudige bediening. Het kan gemakkelijk worden uitgevouwen met één simpele beweging. De eenvoud en het minimalistische ontwerp maken het een tijdloos stuk. Bovendien kan het aan de muur worden gehangen om opslagruimte te besparen, wat ideaal is voor kleine appartementen of woningen.

Het ontwerp van de Memphis stoel heeft de Iron A' Design Award 2022 gewonnen in de categorie Meubelontwerp. Deze prijs wordt toegekend aan goed ontworpen, praktische en innovatieve creaties die voldoen aan professionele en industriële eisen. Het ontwerp wordt gewaardeerd vanwege de integratie van de beste industriepraktijken en competente technische kenmerken, die bijdragen aan een betere wereld.

Beeldcredits: Afbeeldingen #1 tot #5: render door Katie Zhang, video credit: Katie Zhang.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Nora Voon
Afbeeldingscredits: Images #1 to #5: render by Katie Zhang video credit: Katie Zhang
Projectteamleden: Nora Voon
Projectnaam: Memphis
Projectklant: Nora Voon


Memphis IMG #2
Memphis IMG #3
Memphis IMG #4
Memphis IMG #5
Memphis IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp