Lift: Een Draagbare en Aanpasbare Plank

Een Uniek Meubelstuk dat Ruimtes Optimaal Benut

Inleiding

Lift is een innovatief ontwerp dat is geïnspireerd op aanpasbaarheid. Het minimaliseert het gebruik van energie, materialen en tijd bij de productie van extra onderdelen, omdat elke ruimte kan voorzien in die behoeften. Door het maximaliseren van het gebruik van muren wordt het gebruik van materialen voor het creëren van plankcomponenten overbodig. Een van de unieke aspecten van Lift is dan ook het feit dat het niet vrijstaand is. Elke muur kan dienen als ondersteuning.

Body

Lift is ontworpen om boeken en tijdschriften tentoon te stellen. Het heeft metalen dienbladen voor staande boeken en koperen staven voor het ophangen van tijdschriften. Als afhankelijk product is het ontworpen met het idee om meubels op maat te maken voor ruimtes. Het oorspronkelijke idee achter dit project was om ornamenten te vermijden en het gebruik van componenten te verminderen, zodat het product kan profiteren van de omgeving om goed te functioneren. De inspiratie voor Lift is ontstaan door te kijken naar afhankelijke producten, zoals een ladder, die een muur nodig hebben om te kunnen functioneren.

Lift is gerealiseerd met behulp van verschillende technieken en materialen. Het ontwerp is ontstaan door schetsen en het analyseren van de gemiddelde menselijke maat. Vervolgens zijn er modellen gemaakt en is de vorm bepaald in Rhino. De productieplanning en technische tekeningen zijn gemaakt met behulp van AutoCAD. De twee houten frames en de onderste lade zijn gemaakt van 18 mm multiplex en zijn gesneden met een CNC-machine. De gele metalen dienbladen zijn gemaakt van staal, ook gesneden met een CNC-machine en vervolgens gebogen met behulp van een buigmachine. Ze zijn zorgvuldig met de hand beschilderd in 5 lagen. Voor de houten boeksteunen is beukenhout met de hand gedraaid en zijn houten profielen met een diameter van 25 mm gemaakt. Tot slot zijn er koperen profielen van 8 mm gebruikt om de tijdschrifthouders te maken. Het product bestaat uit vier soorten componenten en drie grondstoffen, waarbij 80% hout en 20% metaal wordt gebruikt. Het totale gewicht is 23 kg en het is gemakkelijk door één persoon te dragen.

Conclusie

Lift heeft een hoogte van 2000 mm, een breedte van 600 mm en de maximale afstand tot een muur mag niet meer dan 400 mm zijn aan de onderkant. Het is een draagbare en aanpasbare plank die ruimtes optimaal benut. Met zijn unieke ontwerp en gebruik van materialen is Lift een functioneel en esthetisch meubelstuk dat zich aanpast aan verschillende smaken en behoeften.

Image Credits: Afbeelding #1, #2, #3, #4 fotograaf Zoha Babazadeh, 2019. Afbeelding #5 Computer Rendering Mona Pouryousef, 2019. Video Credit: Mona Pouryousef

Awards en Erkenning: Dit ontwerp heeft de Bronzen A' Design Award gewonnen in de categorie Meubelontwerp in 2020. De Bronzen A' Design Award wordt toegekend aan uitstekende en creatief ingenieuze ontwerpen die ervaring en vindingrijkheid authenticeren. Ze worden gewaardeerd omdat ze best practices op het gebied van kunst, wetenschap, ontwerp en technologie bevatten, sterke technische en creatieve vaardigheden tonen en bijdragen aan verbeteringen in de kwaliteit van leven, waardoor de wereld een betere plek wordt.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Shiva Pouryousef Khameneh
Afbeeldingscredits: Image #1,#2,#3,#4 photographer Zoha Babazadeh, 2019. Image #5 Computer Rendering Mona Pouryousef, 2019 Video Credit: Mona Pouryousef
Projectteamleden: Shiva Pouryousef Khameneh
Projectnaam: Lift
Projectklant: Shiva Pouryousef Khameneh


Lift IMG #2
Lift IMG #3
Lift IMG #4
Lift IMG #5
Lift IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp