Dotline: Helden in Huiselijke Zorg

Tomohiro Kaji creëert een identiteit voor sociale helden

In een tijd waarin Japan kampt met een snel vergrijzende bevolking, brengt ontwerper Tomohiro Kaji een frisse wind in de welzijnssector met het vernieuwde merk Dotline.

Dotline, een toonaangevende organisatie in de thuiszorg, heeft zich altijd ingezet voor het welzijn van ouderen en mensen met een beperking. Met de nieuwe identiteit, vormgegeven door Tomohiro Kaji, krijgt het bedrijf een gezicht dat zowel kracht als hoop uitstraalt. De unieke combinatie van de letters D en L vormt het silhouet van een held, een metafoor voor de onbaatzuchtige ondersteuning die het personeel biedt.

De uitdaging voor Kaji lag in het vastleggen van de essentie van Dotline: een sociale held. Hoewel 'held' een kernbegrip was vanaf het begin, was het vinden van een passend symbool een complex proces. De doorbraak kwam toen de CEO benadrukte hoe belangrijk menselijkheid en bijdragen aan de samenleving zijn voor het merk, met een vleugje humor.

Deze vernieuwde merkidentiteit is niet alleen een visuele verandering, maar ook een strategische zet om de visie van het bedrijf over te brengen op medewerkers, potentiële kandidaten en belanghebbenden. Het logo, dat een held voorstelt die zijn mantel zwaait en vooruit beweegt, is ontworpen met de letters D en L en komt in zeven verschillende kleuren, één voor elk van de zeven bedrijfscategorieën van Dotline.

De ontwikkeling van een origineel lettertype als aanvulling op het logo en de communicatiegrafieken, geïnspireerd door het symbool, draagt bij aan de unieke uitstraling van het merk. De toepassing van een grid systeem met de gulden snede versterkt de harmonie en precisie in de visuele elementen.

De nieuwe identiteit van Dotline, die in augustus 2023 werd gelanceerd, is niet alleen een esthetische opknapbeurt, maar ook een belichaming van de missie van het bedrijf. Het is een krachtig statement in een industrie die kampt met personeelstekorten en toont aan hoe design kan bijdragen aan sociale welzijn en positiviteit.

De erkenning van Kaji's werk met de Gouden A' Design Award in de categorie Grafisch, Illustratie en Visuele Communicatie Ontwerp in 2024 is een bewijs van zijn vermogen om design te gebruiken als een instrument voor verandering en inspiratie, en onderstreept de impact van zijn creatieve visie op de wereld van welzijn en zorg.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Tomohiro Kaji
Afbeeldingscredits: Tomohiro Kaji
Projectteamleden: Tomohiro Kaji
Projectnaam: Dotline
Projectklant: Dotline Co., Ltd.


Dotline IMG #2
Dotline IMG #3
Dotline IMG #4
Dotline IMG #5
Dotline IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp