Hupla Lettertype: Een Nieuwe Kijk op Typografie

Paul Robb's creatie verenigt modernisme met functionaliteit

Het Hupla lettertype, ontworpen door Paul Robb, is een frisse wind in de wereld van typografie, geïnspireerd door de strakke lijnen van de internationale en Zwitserse stijl.

De ontwikkeling van het Hupla lettertype is een toonbeeld van innovatie in design. Paul Robb, een naam die synoniem staat voor vernieuwing, heeft met Hupla een lettertypefamilie gecreëerd die zich onderscheidt door zijn moderne esthetiek en goed gedefinieerde lettervormen. De inspiratie voor dit ontwerp is diep geworteld in de internationale, modernistische en Zwitserse stijlen, waarbij de nadruk ligt op rechte lijnen en hoeken van 45 graden. Robb's visie was om een lettertype te ontwikkelen waarbij de breedte van de letters en de ruimte tussen woorden harmonieus op elkaar zijn afgestemd.

Hupla onderscheidt zich door zijn stijlvolle en mechanische karakter, dat zorgvuldig is vormgegeven binnen een strikt gedefinieerd raster. Deze ontwerpfilosofie vergroot de veelzijdigheid van het lettertype, waardoor het naadloos overgaat van tekst naar display gebruik. Het lettertype is verrijkt met een uitgebreide set OpenType-stilistische functies, waardoor Hupla transformeert van een simpel lettertype naar een dynamisch instrument voor creatieve expressie.

De realisatie van de Hupla lettertypefamilie werd mogelijk gemaakt door het gebruik van Glyphs, een softwarepakket voor type-ontwerp. De type specimenboek en doos werden in beperkte oplage geproduceerd met offset digitaal drukwerk in zes kleuren. De technische specificaties van het specimen zijn vastgesteld op 210 x 290mm, wat een optimale presentatie van het lettertype garandeert.

Het Hupla lettertype zal wereldwijd als retailfont worden gelanceerd en gebruikt door internationale designbureaus. Het project, dat in september 2023 van start ging, zal in februari 2024 officieel worden gelanceerd. Het onderzoek dat aan de basis lag van dit ontwerp richtte zich op de oorsprong van het Zwitserse type-ontwerp, de internationale stijl en het modernisme van de Zwitserse stijl, waarbij klassieke vormen werden bestudeerd die uitgebreid en aangepast konden worden tot nieuwe vormen en figuren.

De grootste uitdaging bij het creëren van Hupla was het ontwikkelen van een mechanisch lettertype binnen een nauwkeurig gedefinieerd raster, waarbij een hedendaagse visuele taal werd gecreëerd. Het resultaat is een lettertypefamilie die niet alleen technisch geavanceerd is, maar ook een esthetische ervaring biedt die de kijker aanspreekt en inspireert.

De intellectuele eigendomsrechten van het Hupla lettertype behoren toe aan Paul Henry Robb & Moira Bartoloni, 2023. De erkenning van Hupla's uitzonderlijke ontwerp werd bevestigd door de toekenning van de Zilveren A' Design Award in de categorie Grafisch, Illustratie en Visuele Communicatie Ontwerp in 2024. Deze prestigieuze prijs wordt toegekend aan topontwerpen die blijk geven van creativiteit, professionaliteit en innovatie, en die een opmerkelijk niveau van uitmuntendheid demonstreren.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Paul Robb
Afbeeldingscredits: Copyrights belong to Paul Henry Robb & Moira Bartoloni, 2023
Projectteamleden: Paul Henry Robb Moira Bartoloni
Projectnaam: Hupla Typeface
Projectklant: S6 Foundry


Hupla Typeface IMG #2
Hupla Typeface IMG #3
Hupla Typeface IMG #4
Hupla Typeface IMG #5
Hupla Typeface IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp