Reserva Das Parkias: Een Symbool van Herbebossing

Biodesign Geïnspireerd door Braziliaanse Flora en Inheemse Cultuur

Ontwerper Tiago De Albuquerque Sales E Kiemle presenteert een unieke visuele identiteit voor het milieuproject Reserva Das Parkias, geïnspireerd door de majestueuze Parkia Pêndula boom en de oorspronkelijke cultuur van Brazilië.

Het project Reserva Das Parkias is niet zomaar een herbebossingsinitiatief; het is een symbool van de strijd tegen klimaatverandering en het verlies van biodiversiteit. De visuele identiteit van het project, ontworpen door Tiago De Albuquerque Sales E Kiemle, weerspiegelt de unieke kenmerken van de Parkia Pêndula, een boom die bekend staat om zijn opvallende rode bloemenglobes en een cruciale rol speelt in de Braziliaanse Atlantische Woud.

De inspiratie voor het design komt voort uit de natuur zelf en de inheemse culturen van Brazilië. De Parkia Pêndula, ook wel bekend als de 'koningin der bomen', wordt in het logo getransformeerd tot een patroon dat de geschiedenis en de oorspronkelijke cultuur van het land weerspiegelt. Dit patroon is niet alleen esthetisch aantrekkelijk, maar draagt ook een diepere betekenis van regeneratie en verbinding met de aarde.

De kracht van het ontwerp ligt in de toepassing van de Gulden Snede, waardoor elke component van de visuele identiteit - van de bloemen tot de takken - in harmonie is met elkaar. De minimalistische weergave van de Parkia pendula boom, gerealiseerd door biomimicry, zorgt ervoor dat het logo niet alleen een boom voorstelt, maar een specifieke soort uit het Atlantische Woud van Brazilië.

Het ontwerpproces begon met veldonderzoek in de Parkias Reserve in Pernambuco, Brazilië, waar de rijkdom van de natuur essentieel was om de Parkia pendula te kiezen als symbool voor het herbebossingsproject. De voltooiing van het design in januari 2024 markeert een nieuwe fase in de milieubeweging, met geplande acties in mei 2024 om gebruik te maken van het regenseizoen voor effectieve herbebossing.

De uitdagingen bij het creëren van dit design waren niet gering. Het vereiste een diepgaand begrip van de ecologische betekenis van de Parkia boom en de toepassing van complexe ontwerptechnieken zoals de Gulden Snede, biomimicry en gestaltprincipes. Het resultaat is een visuele symfonie die de majesteit van het Atlantische Woud belichaamt en een krachtig symbool vormt voor milieubehoud.

De Reserva Das Parkias is een belangrijk milieuproject dat de bodem herstelt, gedegradeerde gebieden herbebost met inheemse bomen en de biodiversiteit behoudt. Het ontwerp, dat de Parkia pendula boom iconisch weergeeft, is een bekroning waardig en werd in 2024 terecht beloond met de Bronzen A' Design Award in de categorie Grafisch Ontwerp, Illustratie en Visuele Communicatie.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Tiago de Albuquerque Sales e Kiemle
Afbeeldingscredits: Image nº 1: Photographer Tiago de Albuquerque Sales and Kiemle, 2024 Image nº 2: Photographer Tiago de Albuquerque Sales and Kiemle, 2024 Image nº 3: Photographer Tiago de Albuquerque Sales and Kiemle, 2024 Image nº 4: Photographer Tiago de Albuquerque Sales and Kiemle, 2024 Image nº 5: Photographer Tiago de Albuquerque Sales and Kiemle, 2024 Video Credits: Aerial video taken with a Drone of a Parkia pendula, Tiago de Albuquerque Sales and Kiemle, 2017
Projectteamleden: Tiago de Albuquerque Sales e Kiemle (Tiago Versalles)
Projectnaam: Reserva das Parkias
Projectklant: Tiago de Albuquerque Sales e Kiemle - Tiago Versalles


Reserva das Parkias IMG #2
Reserva das Parkias IMG #3
Reserva das Parkias IMG #4
Reserva das Parkias IMG #5
Reserva das Parkias IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp