Zonne-energie en Bescherming in Één: Sunopy

Revolutionair Ontwerp van Peter Kuczia

Ontdek hoe Sunopy, een innovatieve zonne-energie oogstende luifel, stadslandschappen transformeert en tegelijkertijd bescherming biedt tegen zon en regen.

In de zoektocht naar duurzame stedelijke ontwikkeling heeft ontwerper Peter Kuczia een baanbrekend concept geïntroduceerd: Sunopy. Dit ontwerp is niet alleen een esthetische toevoeging aan het stadsbeeld, maar vervult ook een cruciale functie in de bescherming tegen de elementen en de opwekking van zonne-energie. Sunopy is een fotovoltaïsche luifel die speciaal is ontworpen voor steden met een heet klimaat, waar het bescherming biedt aan voetgangers tegen zowel de zon als de regen.

Wat Sunopy onderscheidt van andere ontwerpen is de combinatie van esthetiek en ecologie. Het doel van het project was om een fotovoltaïsche luifel te creëren die niet alleen visueel aantrekkelijk is, maar ook snel en goedkoop op elke locatie gebouwd kan worden met behulp van herhaalbare bamboe-elementen en standaard rechthoekige fotovoltaïsche modules. Dit innovatieve ontwerp is een echte blikvanger in het stadslandschap en draagt bij aan een duurzame toekomst.

De realisatie van Sunopy maakt gebruik van parametrische ontwikkeling, waardoor het zich aan elke gangbare wandelroute kan aanpassen. De structuur bestaat uit herhalende ronde bamboe bogen, waaraan niet-reflecterende glazen zonnepanelen zijn bevestigd. Een stoffen membraan biedt extra bescherming en verspreidt het licht op een zachte manier. Het geheel is biologisch afbreekbaar, eenvoudig te demonteren, vereist minimale middelen en wekt elektriciteit op zonder emissies. De installatie gebeurt snel op stalen schroeffundamenten, waardoor beton overbodig is.

De technische specificaties van Sunopy zijn indrukwekkend: slechts één kilometer van deze structuur kan ongeveer 2000 MWh elektriciteit opwekken, genoeg om 750 huishoudens van stroom te voorzien of meer dan 1.000 elektrische auto's 11.000 kilometer per jaar te laten rijden. Dit systeem biedt een perfecte synergie: terwijl het bescherming biedt tegen zon en regen, genereert het tegelijkertijd elektriciteit.

Ontwikkeld in 2024, staat het eerste experimentele segment van Sunopy gepland voor implementatie in de stad Putrajaya, Maleisië. Het onderzoek achter dit project verkent het potentieel van zonneschaduwstructuren in steden met een warm klimaat om elektriciteit op te wekken uit geïntegreerde fotovoltaïsche cellen, terwijl tegelijkertijd bescherming wordt geboden tegen strenge weersomstandigheden. Het doel is om een synergie te bereiken tussen weersbescherming en de productie van zonne-energie.

Sunopy introduceert een innovatieve oplossing voor steden met een warm klimaat: een zonne-energie oogstende luifel die voetgangers beschutting biedt en tegelijkertijd schone energie opwekt. Met een biologisch afbreekbare bamboestructuur en glazen fotovoltaïsche panelen biedt het een snelle installatie op stalen schroeffundamenten. Ontworpen voor esthetische aantrekkingskracht en duurzaamheid, laat het modulaire ontwerp flexibele aanpassing toe aan verschillende stedelijke omgevingen. Met de geplande implementatie in Maleisië belooft Sunopy een revolutie teweeg te brengen in stedelijke landschappen en biedt het een schaalbare, milieuvriendelijke lineaire krachtcentrale.

Dit ontwerp is bekroond met de Bronzen A' Design Award in de categorie Architectuur, Gebouw en Structuurontwerp in 2024. De Bronzen A' Design Award wordt toegekend aan uitzonderlijke en creatief vernuftige ontwerpen die ervaring en vindingrijkheid bevestigen. Gewaardeerd voor het incorporeren van beste praktijken in kunst, wetenschap, ontwerp en technologie, tonen ze sterke technische en creatieve vaardigheden en dragen ze bij aan verbeteringen in de kwaliteit van leven, waardoor de wereld een betere plek wordt.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Peter Kuczia
Afbeeldingscredits: Image #1 : Shapeslinestudio, Image #2 : Shapeslinestudio, Image #3 : Shapeslinestudio, Image #4 : Shapeslinestudio, Image #5 : Peter Kuczia
Projectteamleden: Peter Kuczia
Projectnaam: Sunopy
Projectklant: Sunopy


Sunopy IMG #2
Sunopy IMG #3
Sunopy IMG #4
Sunopy IMG #5
Sunopy IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp