Zhengzhou Longhu: Een Feniks Herrijst in Modern Ontwerp

Fei Hu's Meesterwerk Verenigt Chinese Cultuur met Hedendaagse Elegantie

In Zhengzhou, China, verrijst een nieuw icoon: het Zhengzhou Longhu conferentiecentrum. Geïnspireerd door de mythische feniks, belichaamt dit ontwerp van Fei Hu een samensmelting van traditionele symboliek en moderne architectuur.

Het Zhengzhou Longhu conferentiecentrum is niet zomaar een bouwproject; het is een eerbetoon aan de rijke Chinese cultuur, geworteld in de legende van de feniks. Deze vogel, die voorspoed, liefde en vrede symboliseert, is diep verweven met de geschiedenis van Zhengzhou. Fei Hu heeft deze symboliek op abstracte wijze vertaald naar het interieur van het centrum, waarbij witte, gebogen lijnen die tot 16 meter hoog reiken, de dynamiek van de feniks uitbeelden.

Wat Zhengzhou Longhu onderscheidt, is de ambitie om het grootste onafhankelijke paviljoen in Zhengzhou te worden, geschikt voor internationale topconferenties. Fei Hu integreert Chinese culturele elementen met een moderne en elegante stijl, waarbij de draak en de feniks als designelementen dienen. Deze benadering resulteert in een nationaal congrescentrum dat zowel typisch Chinese kenmerken als een moderne elegantie uitstraalt naar de wereld.

De realisatie van het ontwerp is technologisch geavanceerd. Achter de witte marmeren lijnen schuilt een staalframeconstructie die zorgt voor een veilige bevestiging aan de muur. De bovenste witte lijnen zijn vervaardigd uit metaalplaten met een verflaag die dezelfde textuur heeft als marmer, om zowel de constructieve veiligheid als het esthetische effect te waarborgen.

De uitdaging lag in het verenigen van de lokale traditionele cultuur met de eigenschappen van een modern conferentiecentrum. Het ontwerp moest niet alleen voldoen aan de internationale esthetiek, maar ook de kenmerken van de oude cultuur uitdrukken en aansluiten bij de moderne architectuur. Na minstens vijf ontwerprondes is het uiteindelijke voorstel tot stand gekomen, dat aan alle verwachtingen voldoet.

Fei Hu's ontwerp kenmerkt zich door het gebruik van wit marmer in gebogen vormen, geïnspireerd op de veren van de feniks. Licht- en schaduwspel geven diepte aan de ruimte, terwijl bruine metalen platen en een koffiekleurige transparante glazen gordijnmuur de algehele toon balanceren. Het 17 meter hoge atrium biedt een spectaculair zicht op de marmeren lijnen, wat het effect van de feniksveren versterkt.

Het Zhengzhou Longhu conferentiecentrum heeft in 2024 de Zilveren A' Design Award gewonnen in de categorie 'Interior Space, Retail and Exhibition Design'. Deze prestigieuze onderscheiding wordt toegekend aan topontwerpen die blijk geven van creativiteit, professionaliteit en innovatie. Het is een erkenning voor ontwerpen die uitblinken in technische en artistieke vaardigheden, en die positieve emoties, verbazing en verwondering oproepen.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: FEI HU
Afbeeldingscredits: FEI HU
Projectteamleden: FEI HU
Projectnaam: Zhengzhou Longhu
Projectklant: Fei Hu


Zhengzhou Longhu IMG #2
Zhengzhou Longhu IMG #3
Zhengzhou Longhu IMG #4
Zhengzhou Longhu IMG #5
Zhengzhou Longhu IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp