Rtl: Een Inspirerend Audio Center in Berlijn

Een Unieke Reis door de Wereld van Audio Entertainment

Door Evolution Design

Het nieuwe audio center van Rtl, een van de grootste mediabedrijven in Europa, is een state-of-the-art faciliteit die onderdak biedt aan vier radiostations in Berlijn. Geïnspireerd door alles wat met muziek te maken heeft, is het centrum ontworpen als een inspirerende reis door de wereld van audio entertainment. Berlijn speelt ook een belangrijke rol in het concept. Het interieur weerspiegelt de rauwe, hippe aard van de stad en haar iconische locaties, waardoor het centrum een unieke identiteit krijgt.

Het ontwerp van de hele ruimte wordt verbonden door een "Roter Faden" (rode draad in het Duits), een reis door zowel de wereld van muziek als de levendige Duitse hoofdstad. Ontwerpelementen zoals lichtprofielen, neonverlichting, muurgraphics en meubels, allemaal in de kenmerkende rode kleur van Rtl, lopen door het centrum. Een muur geïnspireerd op Pink Floyd toont gouden platen en prijstrofeeën, terwijl vergaderruimtes zijn gestileerd als beroemde bars, gedeelde flats en groene parken als eerbetoon aan de iconische stad.

Om een loftachtige sfeer te creëren, zijn afwerkingen zoals metaal, multiplex en massief hout gebruikt, samen met glazen scheidingswanden, geperforeerde bekledingspanelen, nepbakstenen, tapijten met denimtextuur en op maat gemaakte muurschilderingen in graffiti-stijl. Leuningen van de Berlijnse U-Bahn voegen een stedelijk tintje toe. Opvallende verlichtingsoplossingen, waaronder op maat gemaakte lampen die op microfoons lijken en een verlichtingskenmerk dat zonlicht door boomtoppen suggereert, roepen zowel de muziekindustrie als het stadsleven op.

Het nieuwe audio center herbergt vier radiostations: 104,6 Rtl, 105,5 Spree Radio, 93.6 Jam Fm en Rtl Germany's Hitradio. Het totale oppervlak van het audio center is 2.700 vierkante meter en biedt ruimte aan bijna 200 medewerkers.

De lay-out weerspiegelt de gebruikersreizen door de ruimte. De receptie is het meest openbare gedeelte en geeft bezoekers inzicht in de werking van een radiostation. De centrale ruimte, een semi-openbare ruimte in het hart van het audio center, moedigt medewerkers, gasten en muzieksterren aan om samen te komen, te socializen en te vermaken. Kantoorruimtes zijn specifiek ontworpen en geplaatst om creativiteit te stimuleren en samenwerking en connectiviteit tussen medewerkers te verbeteren.

Het project werd in januari 2021 voltooid na een projectduur van 2,5 jaar. Het bevindt zich in Berlijn, Duitsland.

Het doel van het project was om radio- en audioproductie opnieuw vorm te geven en een inspirerend en technologisch geavanceerd centrum te ontwerpen voor medewerkers in de media-industrie, waar ze zich comfortabel, gemotiveerd en creatief voelen. Een ander belangrijk aspect was de integratie van vier afzonderlijke muziekkanalen, elk met hun eigen identiteit, in één vleugel van de ruimte, om de synergieën van een omroepbedrijf te realiseren in plaats van elk station als een individuele en onsamenhangende entiteit te hebben.

Het project kende twee uitdagingen. De productie- en uitzendstudio's vereisten gespecialiseerde constructie, waaronder dubbele dikke gipsplatenwanden onder een hoek en interieurbeglazing onder een schuine hoek om een optimale geluidsomgeving te creëren. Een tweede uitdaging lag in het creëren van interieurs die de energie van de muziekindustrie weerspiegelen en tegelijkertijd een tijdloze uitstraling behouden, zodat ze niet te snel verouderen, en ook rekening houden met de verscheidenheid aan muziekstijlen die door de vier stations worden gespeeld.

Het Rtl audio center in Berlijn is afgeleid van de wens om radio- en audioproductie opnieuw te bedenken. Het is een modern mediahub die een creatieve en technologisch geavanceerde omgeving biedt en synergie creëert tussen de vier stations die er gevestigd zijn. Geïnspireerd door de energie van de muziekindustrie biedt het interieur een reis door de wereld van muziek voor medewerkers en sterren, terwijl verwijzingen naar de edgy stedelijke sfeer van Berlijn de onmiskenbare identiteit van de audiohub versterken.

Afbeeldingen met dank aan:

Afbeelding #1: Fotograaf Sebastian Dörken / Max Schroeder, 2021.

Afbeelding #2: Fotograaf Sebastian Dörken / Max Schroeder, 2021.

Afbeelding #3: Fotograaf Sebastian Dörken / Max Schroeder, 2021.

Afbeelding #4: Fotograaf Kevin Schuenemann, 2021.

Afbeelding #5: Fotograaf Sebastian Dörken / Max Schroeder, 2021.

Auteursrecht van het project behoort toe aan Evolution Design, 2021.

Dit ontwerp heeft de Zilveren A' Design Award gewonnen in de categorie Interieurruimte, Retail en Tentoonstellingsontwerp in 2021. De Zilveren A' Design Award wordt toegekend aan ontwerpen van topkwaliteit, creativiteit en professionaliteit die uitblinken in uitmuntendheid en innovatie. Deze ontwerpen, bewonderd om hun sterke technische kenmerken en prachtige artistieke vaardigheid, tonen een opmerkelijk niveau van excellentie en roepen positieve gevoelens, verbazing en verwondering op.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Evolution Design
Afbeeldingscredits: Image #1: Photographer Sebastian Dörken / Max Schroeder, 2021. Image #2: Photographer Sebastian Dörken / Max Schroeder, 2021. Image #3: Photographer Sebastian Dörken / Max Schroeder, 2021. Image #4: Photographer Kevin Schuenemann, 2021. Image #5: Photographer Sebastian Dörken / Max Schroeder, 2021.
Projectteamleden: Evolution Design
Projectnaam: Rtl
Projectklant: Evolution Design


Rtl IMG #2
Rtl IMG #3
Rtl IMG #4
Rtl IMG #5
Rtl IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp