Oosters Eerbetoon in JingYue

Tim Tan en Fiona Liu verweven Wuyue-cultuur met modern design

In het hart van het historische Jingjiang, China, onthullen Tim Tan en Fiona Liu een residentiële woning die de essentie van de Wuyue-cultuur in een modern jasje steekt.

De stad Jingjiang, met zijn duizenden jaren oude geschiedenis en cultuur, vormde het canvas waarop het ontwerpersduo Tim Tan en Fiona Liu hun visie tot leven brachten. Geïnspireerd door de lokale tradities en leefgewoonten, creëerden zij 'The Orient of JingYue', een residentie die kunst en oosterse flair ademt. Jingjiang, ook bekend als de oude stad van Wuyue, bood een rijke bron van inspiratie waaruit het team putte om poëzie en kunst uit de Wuyue-cultuur te integreren in hun ontwerp.

Wat 'The Orient of JingYue' onderscheidt, is de diepe verbondenheid met het element water, een centraal thema in de Wuyue-cultuur. Deze verbinding komt tot uiting in het ontwerp waarin vorm en functie naadloos samenvloeien. Het ontwerpteam bracht hulde aan de lokale cultuur door elementen van de historische kanaalmarkt en textielambachten op een abstracte wijze te verwerken met moderne ontwerptechnieken, waardoor een dialoog tussen verleden en heden ontstaat.

De realisatie van dit project was een samenspel van klassieke elementen en moderne technologie. Materialen zoals walnoothout en marmer, gecombineerd met bronskleurige metalen, weerspiegelen de luxe en subtiele kwaliteit van een oosters esthetisch toevluchtsoord. Het ontwerp beslaat een oppervlakte van 182 vierkante meter en is een toonbeeld van hoe traditionele invloeden en hedendaagse stijl elkaar kunnen versterken.

De interactie met de ruimte is zorgvuldig overwogen. Het ontwerp eert niet alleen de lokale cultuur, maar integreert ook elementen van de oude kanaalmarkt en textieltechnologieën. Deze elementen zijn geabstraheerd en verfijnd met moderne ontwerptechnieken, waardoor historische cultuur en ruimtelijke scènes samensmelten tot een harmonieus geheel.

Het project, dat startte in maart 2022 en voltooid werd in september 2022, is een onderzoek naar de spirituele aspiraties van de hedendaagse samenleving en de traditionele Chinese nationale cultuur. Het reflecteert het adagium van architect Mies van der Rohe dat architectuur de geest van de tijd in ruimtelijke vorm weergeeft; levendig, veranderlijk en vernieuwend.

De grootste uitdaging voor Tan en Liu was het verenigen van traditionele cultuur met moderne ontwerptechnieken binnen de interieurruimte. Dit vereiste een diepgaand begrip van zowel de historische context als de hedendaagse designpraktijken. Het resultaat is een ruimte die zowel een eerbetoon is aan het verleden als een blik vooruit werpt naar de toekomst van interieurontwerp.

'The Orient of JingYue' is niet onopgemerkt gebleven in de designwereld. Het project werd bekroond met de Bronzen A' Design Award in de categorie 'Interior Space, Retail and Exhibition Design' in 2024, een erkenning voor uitzonderlijke en creatief vernuftige ontwerpen die ervaring en vindingrijkheid bevestigen. De award wordt toegekend aan ontwerpen die best practices in kunst, wetenschap, design en technologie incorporeren, en die bijdragen aan verbeteringen in de kwaliteit van leven en de wereld een betere plek maken.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Tim Tan
Afbeeldingscredits: Photographer / Pianfang studio
Projectteamleden: Project Director:Tim TAN Design Director:Fiona LIU
Projectnaam: The Orient of JingYue
Projectklant: VANKE


The Orient of JingYue  IMG #2
The Orient of JingYue  IMG #3
The Orient of JingYue  IMG #4
The Orient of JingYue  IMG #5
The Orient of JingYue  IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp