Chasing Light: Een Renovatieproject dat Natuurlijk Licht omarmt

Een Ontwerp van Yu-Nan Hou

Inleiding:

Het project "Chasing Light" is een renovatie van een oud huis dat al meer dan 40 jaar bestaat. De ontwerper, Yu-Nan Hou, had als doel de conditie van het huis te verbeteren en de nadruk te leggen op natuurlijke verlichting en ventilatie. De indeling van het huis is lang en smal, waardoor de planning van de trap en de route van cruciaal belang zijn. Op deze manier kan het zonlicht gelijkmatig op elke verdieping vallen, waardoor de visuele impact van de lichte ruimte wordt vergroot.

De unieke eigenschappen van dit ontwerp zijn te vinden in de slimme indeling van de ruimte. De eerste en derde verdiepingen zijn goed verlicht dankzij het grote oppervlak aan ramen en het gebruik van een patio. Het middelste deel van de tweede verdieping, dat van nature weinig licht ontvangt, is omgebouwd tot een toilet en opslagruimte. Op deze manier brengen de bewoners de meeste tijd door in de ruimtes met natuurlijk daglicht.

Om ervoor te zorgen dat het daglicht de binnenruimte kan bereiken, is er gebruik gemaakt van transparante gegolfde platen op het dak van de derde verdieping. Deze fungeren als een semi-open dak en zorgen voor een goede lichtdoorlatendheid naar het interieur. Daarnaast is het ontwerp van de trap op de tweede verdieping en de tussenliggende platformen gemaakt van glas, waardoor een open en transparante uitstraling wordt gecreëerd.

De materialen die zijn gebruikt bij de realisatie van dit ontwerp zijn onder andere steencomposietvloeren, lichtgekleurde tegels, verf op bakbasis, ijzeren platen, neoklassieke afwerkingen, gewassen afwerkingen, geperforeerde ijzeren platen, glas en tegels. Om de interactie tussen de ruimte en het daglicht mogelijk te maken, heeft de ontwerper gekozen voor materialen die licht doorlaten of open zijn, zoals glas en geperforeerde ijzeren panelen. Op de eerste verdieping is de vloer aangepast om onderscheid te maken tussen het exterieur en het interieur. Het buitengebied is bekleed met een gewassen afwerking om een gezellige sfeer te creëren, terwijl het interieur is voorzien van duurzame houtnerf vloeren om het lichte kleurenschema te benadrukken.

Het project heeft drie verdiepingen met een totale oppervlakte van 145 vierkante meter en betreft een oud huis van meer dan 40 jaar oud. Vanwege de langwerpige indeling van de ruimte was er sprake van slechte verlichting, routing en ventilatie. Daarom moest de indeling worden gepland op basis van de leefgewoonten en behoeften van het gezin. De ontwerper heeft de teruggetrokken ruimte op de eerste verdieping gebruikt als garage, zodat er veel daglicht kan doordringen in de donkere gebieden. Op de tweede verdieping is het privégedeelte gepland in het gedeelte met veel licht, terwijl op de derde verdieping het plafond bestaat uit een gegolfde plaat die de hoge temperaturen blokkeert en het licht omleidt.

De uitdagingen bij het renoveren van een huis dat meer dan 40 jaar oud is, liggen in het creëren van een nieuwe, comfortabele en gezinsvriendelijke ruimte. Er waren twee uitdagingen: het gebrek aan ventilatie en verlichting als gevolg van de indeling, en de oude problemen met sanitair en elektriciteit. De ontwerper heeft het natuurlijke element van daglicht geïntroduceerd in het interieur, een ontwerpaesthetiek die het gezin van de klant nog nooit eerder had ervaren.

Al met al is "Chasing Light" een renovatieproject dat de nadruk legt op natuurlijk licht en ventilatie. Het ontwerp maakt slim gebruik van materialen en indelingen om het daglicht optimaal te benutten en een heldere en lichte ruimte te creëren. Het resultaat is een comfortabele en uitnodigende woonomgeving waarin de bewoners kunnen genieten van de voordelen van natuurlijk licht.

Afbeeldingen met dank aan Yunan Design Studio.

Dit ontwerp heeft de Iron A' Design Award gewonnen in de categorie Interior Space, Retail and Exhibition Design in 2023. Deze prestigieuze prijs wordt toegekend aan goed ontworpen, praktische en innovatieve creaties die voldoen aan professionele en industriële eisen. Het ontwerp wordt gerespecteerd vanwege de integratie van industriële beste praktijken en competente technische kenmerken, en draagt bij aan een betere wereld door voldoening en positieve gevoelens te bieden.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Yu-Nan Hou
Afbeeldingscredits: Yunan Design Studio
Projectteamleden: Yu-Nan Hou
Projectnaam: Chasing Light
Projectklant: Yu-Nan Hou


Chasing Light IMG #2
Chasing Light IMG #3
Chasing Light IMG #4
Chasing Light IMG #5
Chasing Light IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp