Linkou Pure Land: Een Oase van Rust en Spiritualiteit

Ontwerp van Szu Wei Lee transformeert kelder tot Boeddhistische toevlucht

In de Linkou Pure Land Boeddha Hal, gelegen in de kelderverdieping van een gebouw in Taipei, heeft ontwerper Szu Wei Lee een ruimte gecreëerd die de essentie van Mahayana Boeddhisme belichaamt. De hal, die dient als een plek voor onderwijs en meditatie, is een toonbeeld van rust en zuiverheid, ondanks de uitdagende locatie.

De Boeddha Hal van Linkou Pure Land is meer dan een ruimte; het is een spirituele ervaring. Ontworpen door Szu Wei Lee, is deze hal een plek waar gelovigen samenkomen om te leren, te chanten en te mediteren. Het ontwerp weerspiegelt de kernprincipes van het Mahayana Boeddhisme en streeft ernaar een positieve impact op de gemeenschap te hebben. De ruimte, met een oppervlakte van 727 vierkante meter, is ingedeeld in een klaslokaal, een ontvangstgebied en de hoofdhal, en is ontworpen om een gevoel van puurheid, kalmte en oorspronkelijkheid uit te stralen.

De uitdaging van de locatie, een kelder met beperkt daglicht en ventilatie, werd omgezet in een kans om innovatief te zijn met licht en ruimte. Natuurlijk licht bereikt de kelder via een trap vanaf de begane grond, terwijl de muren met holle patronen en bamboe raamlandschappen een verfrissende botanische sfeer toevoegen aan zowel de ontvangsthal als de hoofdhal. Deze elementen zorgen voor een luchtige en serene ambiance die de plechtigheid van de hoofdhal versterkt.

De technologie achter de realisatie van dit project is even indrukwekkend als het ontwerp zelf. De verlichting in het plafond is dimbaar en simuleert het effect van een dakraam, wat de notie van 'moge het licht van de Boeddha schijnen', zoals beschreven in de Boeddhistische geschriften, weerspiegelt. De vloeren hebben houttinten en de achtergronden bevatten betonelementen, waardoor de ruimte een natuurlijke zuiverheid krijgt die de plechtigheid van de hoofdhal aanvult.

Deze Boeddha Hal is niet alleen een plek voor volwassenen; het is voorbereid om verbonden te worden met een leesruimte voor kinderen tijdens de volgende fase van de bouw. Dit toekomstige gebied zal plaats bieden aan 60 kinderen en zal de gemeenschap voorzien van een veilige, cultureel verrijkte en gezinsvriendelijke ruimte.

De Linkou Pure Land Boeddha Hal is een toonbeeld van hoe ontwerp kan bijdragen aan spirituele en sociale welzijn. Het project van Szu Wei Lee is bekroond met de Bronzen A' Design Award in de categorie 'Interior Space, Retail and Exhibition Design' in 2024, als erkenning voor zijn uitmuntendheid en creatieve vindingrijkheid. Het is een ruimte die geloof, aspiratie en praktijk samenbrengt, en een toevlucht biedt voor degenen die streven naar wedergeboorte in het Zuivere Land van Boeddha Amitabha.

De rechten van dit ontwerp behoren toe aan LSW Architects, die met hun innovatieve aanpak en respect voor intellectueel eigendom, een unieke en inspirerende ruimte hebben gecreëerd die de gemeenschap dient en verrijkt.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Szu-Wei Lee
Afbeeldingscredits: YHLAA Photography Copyrights belong to LSW Architects
Projectteamleden: Szu-Wei Lee
Projectnaam: Linkou Pure Land
Projectklant: LSW Architects


Linkou Pure Land IMG #2
Linkou Pure Land IMG #3
Linkou Pure Land IMG #4
Linkou Pure Land IMG #5
Linkou Pure Land IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp