Bamboo Art: Een Uniek Restaurantontwerp Geïnspireerd op Bamboespiesen

Een Meesterwerk van Shih Hao Lien

Inleiding

Het ontwerp van het project Bamboo Art is ontstaan uit de inspiratie van bamboespiesen die worden gebruikt bij barbecues. Het imiteert de gerookte kleuren en de willekeurige patronen van weggegooide bamboespiesen. De grillen, bestaande uit lijnen in gerookte en lichtbruine kleuren, creëren een contrastrijk gevoel van rust in een drukke ruimte. Hierdoor ontstaat een visueel gevoel van ruimteverplaatsing.

De ontwerper, Shih Hao Lien, heeft ervoor gekozen om voornamelijk gebruik te maken van binnenlandse materialen in plaats van specifieke en geïmporteerde bouwmaterialen. Dit voorkomt de uitstoot van koolstof en vervuiling van de oceaan door lucht- en zeetransport. Alle materialen benadrukken de concepten van natuur, milieubescherming en groene energie.

Het project, gelegen in Kaohsiung, Taiwan, heeft een oppervlakte van 855 vierkante meter en werd voltooid in mei 2020. Het ontwerp benadrukt de oorspronkelijke uitstraling van materialen, zoals ongecoate verzinkt staal, ongeverfde uitlaatpijpen, energiebesparende lampen, een hoofdmuur met ruwe textuur van steenfineer en zonnepanelen op het dak.

De uitdaging voor de ontwerper was om de behoeften van de klant in overweging te nemen en tegelijkertijd het concept van de ruimte te belichamen. In plaats van te werken met luxueuze decoratieve materialen, koos de ontwerper voor natuurlijke materialen met een lage kleurgradient. De meeste bouwmaterialen waren recyclebaar en herbruikbaar, waarmee de ontwerper zijn verantwoordelijkheid als ontwerper vervulde en een betere omgeving achterliet voor toekomstige generaties.

Het ontwerp van Bamboo Art is bekroond met de prestigieuze A' Design Award in de categorie Interieurruimte, Detailhandel en Tentoonstellingsontwerp in 2021. Deze prijs wordt toegekend aan goed ontworpen, praktische en innovatieve creaties die voldoen aan professionele en industriële eisen. Het ontwerp wordt gerespecteerd vanwege de integratie van beste praktijken uit de industrie en competente technische kenmerken. Het draagt bij aan een betere wereld door voldoening en positieve gevoelens te bieden.

Met Bamboo Art heeft Shih Hao Lien een uniek restaurantontwerp gecreëerd dat niet alleen esthetisch aantrekkelijk is, maar ook een statement maakt op het gebied van duurzaamheid en milieubewustzijn. Door gebruik te maken van lokale materialen en te streven naar een minimale ecologische voetafdruk, toont dit project aan dat design en verantwoordelijkheid hand in hand kunnen gaan.

Afbeeldingen met dank aan: Fotograaf Ar Her Ku, Bamboo Art, 2020.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Shih Hao Lien
Afbeeldingscredits: Image #1-5: Photographer Ar Her Ku, Bamboo Art, 2020.
Projectteamleden: Director: Chin-An Hsu Designer: Shih-Hao Lien Business Development: Su-Hwa Chuang
Projectnaam: Bamboo Art
Projectklant: Shih Hao Lien


Bamboo Art IMG #2
Bamboo Art IMG #3
Bamboo Art IMG #4
Bamboo Art IMG #5
Bamboo Art IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp