Tijdloze Herinneringen in Stijlvol Design

Koichi Namimoto's 'Time Capsule' combineert functionaliteit met esthetiek

De 'Time Capsule' van ontwerper Koichi Namimoto is een innovatieve fusie van vorm en functie, bedacht om persoonlijke schatten te bewaren en te presenteren als boeken in een bibliotheek. Dit ontwerp, dat zowel intelligentie als speelsheid uitstraalt, is een ode aan de tijd en de herinneringen die we koesteren.

De 'Time Capsule', ontworpen door Koichi Namimoto, is niet zomaar een opbergmiddel; het is een kunstwerk dat zorgvuldig is ontworpen om persoonlijke voorwerpen en familiestukken te bewaren. Met een vijfkleurenpalet brengt het ontwerp 'beweging' in de ruimte, terwijl het tegelijkertijd een kalme en mooie atmosfeer creëert, vergelijkbaar met een woordenboek. Deze capsules worden jaarlijks uitgeleend aan gebruikers van de Machi Bibliotheek in MUFG PARK, waar ze een prominente plek innemen tussen de boeken.

Wat de 'Time Capsule' onderscheidt, is de mogelijkheid voor gebruikers om een specifieke datum en tijd in te stellen waarop de capsule geopend zal worden. Dit concept maakt het mogelijk om gedachten en gevoelens door te geven aan een toekomstige versie van zichzelf of aan een dierbare. Namimoto heeft met dit ontwerp een slimme oplossing bedacht voor de uitdagingen die de Japanse natuurlijke omgeving met zich meebrengt, zoals aardbevingen, die het onmogelijk maken om boeken op hoge planken te plaatsen. De 'Time Capsule' behoudt de intellectuele sfeer van de bibliotheek, terwijl het ook de veiligheid waarborgt.

De realisatie van dit ontwerp vereiste meerdere simulaties van kleurschema's en materialen om ervoor te zorgen dat de capsules er prachtig uitzien wanneer ze in de bibliotheekruimte worden uitgestald. De productie werd uitgevoerd door Morita Corporation, die een combinatie van machinaal en handgemaakte onderdelen kon leveren, waardoor een perfect evenwicht tussen kosten en kwaliteit werd bereikt.

De afmetingen van de 'Time Capsule' zijn zorgvuldig onderzocht om te voldoen aan de wensen van de gebruikers. De grootte en het ontwerp zijn afgestemd op de items die mensen thuis zorgvuldig bewaren en die ze graag in de capsule zouden willen plaatsen. Dit project, gestart in juni 2022 en voltooid in juni 2023 in Nishi-Tokyo City, is een voorbeeld van hoe design kan bijdragen aan de aantrekkelijkheid van openbare ruimtes zoals bibliotheken.

De grootste uitdagingen bij het ontwerpen van de 'Time Capsule' waren het kiezen van kleuren die niet snel vervagen en papiermaterialen die bestand zijn tegen kromtrekken, aangezien de pakketten lang tentoongesteld worden. Dit ontwerp is niet alleen een visueel element in de ruimte, maar dient ook als een communicatiemiddel dat de aandacht van het publiek trekt en vasthoudt.

De 'Time Capsule' van Koichi Namimoto is bekroond met de Bronzen A' Verpakkingsontwerp Award in 2024, een erkenning voor uitmuntende en creatief vindingrijke ontwerpen die ervaring en vindingrijkheid bevestigen. Deze prijs wordt toegekend aan ontwerpen die best practices in kunst, wetenschap, design en technologie incorporeren, en die bijdragen aan verbeteringen in de kwaliteit van leven en de wereld een betere plek maken.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Koichi Namimoto
Afbeeldingscredits: Photographer: Masahiro Tamura
Projectteamleden: Koichi Namimoto
Projectnaam: Time Capsule
Projectklant: Lang Design


Time Capsule IMG #2
Time Capsule IMG #3
Time Capsule IMG #4
Time Capsule IMG #5
Time Capsule IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp