Architectonische Innovatie: Park Lane Complex

Nic Lee's Ontwerp Vermengt Traditie met Hedendaagse Flexibiliteit

In Dongguan, China, herdefinieert het Park Lane Complex de grenzen van architectuur door traditionele Chinese tuinen te vertalen naar moderne commerciële ruimtes. Nic Lee, de ontwerper achter dit project, heeft een ruimte gecreëerd die zowel de diepte van rijkdom als de flexibiliteit van hedendaags gebruik weerspiegelt.

De inspiratie voor het Park Lane Complex is geworteld in de 11e-eeuwse Chinese tuinen, waarbij de ruimtelijke opzet symbool stond voor de diepte van rijkdom. Lee's ontwerp bootst de kronkelende visuele sfeer van deze tuinen na door de ruimte te verdelen in meerdere volumes die overlappen en gestapeld zijn, wat een gevoel van progressie creëert. Zelfs de lege ruimtes die de schaal tonen, zijn schuin geplaatst om volledige verticale penetratie te vermijden, wat bijdraagt aan de verfijnde culturele uitstraling van het complex.

Wat het Park Lane Complex uniek maakt, is de strategische ligging nabij een metro-uitgang en een centraal park, ontworpen om te voldoen aan toekomstige commerciële behoeften terwijl het naadloos in het stedelijk landschap opgaat. De begane grond is naar binnen gewerkt om ruimte voor voetgangers te creëren, terwijl de binnenruimtes flexibel zijn gestapeld. Het ontwerp stapt af van lineaire paden en legt de nadruk op ervaringsgerichte stroming boven efficiëntie.

De realisatie van het ontwerp maakt gebruik van materialen die de textuur van ruige bergen symboliseren, met tinten groen, teal en blauw in een ordelijke maar informele opstelling. De complementaire tinten grijs, wit en diverse groenen weerspiegelen de algehele tonen van de buitenbeplanting die door de architectonische openingen slingert. In de detaillering zijn de voegen van de steen zorgvuldig behandeld, met gevels die concave en convexe technieken combineren op de hoeken om aangepaste wandlampen in te bedden, wat een ingetogen elegantie tot in het kleinste detail weerspiegelt.

Hoewel het een statische architectuur betreft, biedt het Park Lane Complex flexibiliteit in gebruikersgedrag. De paden zijn niet beperkt tot één; dezelfde ruimte kan vanuit verschillende posities en hoogtes worden gewaardeerd, wat de vreugde van exploratie en ontdekking biedt, vergelijkbaar met de plezierige ervaringen die in tuinen worden gevonden.

De ontwikkeling van het Park Lane Complex, gestart in januari 2022 en voltooid in mei 2023, is niet alleen gericht op het huidige decennium maar ook op duurzaam gemeenschapsgebruik in de toekomst. De ontwikkelaar plant ook groene gordels om de straten te verbinden, waarbij de verhouding tussen natuur en beschaving in evenwicht wordt gebracht. Dit project gaat verder dan het louter focussen op hedendaagse esthetische symboliek; het streeft naar het onderzoeken van de onderliggende smaak van 'luxe' en het verkennen van mechanismen om cultuur uit het verleden te behouden en te verrijken, geïntegreerd in moderne ruimtes door middel van ontwerp.

Het Park Lane Complex is bekroond met de Bronzen A' Design Award in de categorie 'Interior Space, Retail and Exhibition Design Award' in 2024. Deze prijs wordt toegekend aan uitmuntende en creatief vindingrijke ontwerpen die ervaring en vindingrijkheid bevestigen. Gewaardeerd om de integratie van beste praktijken in kunst, wetenschap, ontwerp en technologie, tonen ze sterke technische en creatieve vaardigheden en dragen ze bij aan verbeteringen in de kwaliteit van leven, waardoor de wereld een betere plek wordt.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Nic Lee
Afbeeldingscredits: Photographer Vincent Wu
Projectteamleden: Nic Lee
Projectnaam: Park Lane Complex
Projectklant: China Resources Land Co.Ltd


Park Lane Complex IMG #2
Park Lane Complex IMG #3
Park Lane Complex IMG #4
Park Lane Complex IMG #5
Park Lane Complex IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp