Modeontwerp Geïnspireerd door Oud Schrift

Buky: Een Moderne Vertolking van Glagolitische Elegantie

De Glagolitische schrifttekens vormen de basis voor een uniek modeontwerp door Nikola Eftimov, waarbij de tijdloze elegantie van deze letters wordt vertaald naar hedendaagse mode.

De wereld van modeontwerp is altijd in beweging, zoekend naar nieuwe inspiratiebronnen om de grenzen van creativiteit te verleggen. Nikola Eftimov, een ontwerper met een scherp oog voor historische esthetiek, heeft zich laten inspireren door het Glagolitische alfabet, met name de letter 'Buky'. Deze oude schrifttekens vormen de kern van zijn nieuwste project, waarbij hij de eeuwenoude symbolen transformeert tot een modern modebeeld. Het resultaat is een serie illustraties die de brug slaan tussen verleden en heden, met een focus op de letter 'Buky' als centraal motief.

De kracht van Eftimov's ontwerp ligt in de unieke combinatie van traditionele inspiratie en moderne technologie. Met behulp van digitale schetsen en AI-technologie creëert hij beelden die zowel de rijke geschiedenis van het Glagolitische schrift eren als de hedendaagse mode esthetiek omarmen. Het ontwerp kenmerkt zich door een basis hoodie, verrijkt met de print van de 'Buky' letter, en verfijnd door accessoires, kledingbehandelingen, make-up en een doordachte ambiance. De hoofdillustratie, gerealiseerd met bewerkingssoftware en AI-technologie, vormt het hoogtepunt van deze serie.

De totstandkoming van de illustraties begint met digitale schetsen, gemaakt met Pixlr - Photo Editor. Vervolgens worden de beelden gegenereerd met behulp van AI-technologie en verschillende applicaties. Na een eerste selectie worden ze verder bewerkt en verfijnd met Adobe Photoshop. De technische specificaties van de hoofdillustratie zijn vastgesteld op 3600 x 3600 pixels, 72 DPI (JPEG; RGB), hoewel de afmetingen kunnen variëren afhankelijk van het gebruik in drukwerk, digitale media of online.

Deze illustraties dienen niet alleen als presentatie van Eftimov's ontwerpwerk, maar ook als simulatie van mogelijke producten of als uitgangspunt voor de realisatie van specifieke ontwerpen. Sommige beelden uit deze serie zijn al gebruikt voor interviews, op de persoonlijke website van de ontwerper en voor berichten op sociale media. Het ontwerpproject, dat zijn oorsprong vindt in de Glagolitische schrifttekens, startte in januari 2024 in Skopje en bevindt zich nog steeds in de ontwikkelingsfase. De hoofdillustratie van de Buky-serie werd gecreëerd in februari 2024 en is gebruikt op de homepage van Nikola Eftimov's website.

De uitdagingen bij het realiseren van dit project lagen voornamelijk in de beperkingen van sommige programma's en applicaties. Door de kenmerkende eigenschappen van elk beschikbaar hulpmiddel vakkundig te benutten, zijn deze obstakels overwonnen. Soms waren herzieningen van de initiële schetsen nodig, terwijl in andere gevallen meerdere generaties van gegenereerde beelden geproduceerd moesten worden voordat het gewenste resultaat werd bereikt. Vooral de fase van AI-technologie was uitdagend, omdat de ontwerper de logica van het algoritme moest begrijpen en de juiste prompts moest kiezen.

Het Buky-project is onderdeel van een groter project genaamd 'Glagolitische Verhalen'. Het is vernoemd naar de tweede letter van het Glagolitische alfabet en haalt inspiratie uit de elegantie van de Glagolitische karakters. De illustratie toont een getransformeerde hoodie met een print van de Buky-letter, versterkt door accessoires, kledingbehandeling, make-up en de algehele sfeer. Wat deze illustratie uniek maakt, is de specifieke inspiratie en technische benadering, gebaseerd op de ervaring met beeldende kunst en het gebruik van nieuwe technologieën. Dit kunstwerk is gecreëerd met behulp van bewerkingssoftware en AI-technologie.

Nikola Eftimov's ontwerp 'Buky' is bekroond met de Iron A' Digital Art Award in 2024, een erkenning voor goed ontworpen, praktische en innovatieve creaties die voldoen aan professionele en industriële eisen. Deze prijs wordt gerespecteerd voor het integreren van industriële best practices en competente technische kenmerken, en draagt bij aan een betere wereld door vervulling en positieve gevoelens.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Nikola Eftimov
Afbeeldingscredits: Nikola Eftimov
Projectteamleden: Nikola Eftimov
Projectnaam: Buky
Projectklant: Nikola Eftimov


Buky IMG #2
Buky IMG #3
Buky IMG #4
Buky IMG #5
Buky IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp