Maquera: Innovatie in Likeurverpakking

Guillaume Tiravy Ontwerpt Herbruikbare Fles

De Maquera fles, ontworpen door Guillaume Tiravy, is een toonbeeld van duurzaamheid en innovatie in de wereld van likeurverpakkingen.

De kunst van het infuseren van likeur is een passie die een grote gemeenschap van liefhebbers samenbrengt. Guillaume Tiravy, de meesterinfuseur achter Maquera, heeft met zijn ontwerp een directe verbinding met hen tot stand gebracht. Consumenten die likeur kopen, hebben de intentie om de fles in de toekomst te hergebruiken. Zij zoeken naar robuuste materialen en voldoende ruimte om beschrijfbaar tape aan te brengen, zodat zij de datum van infusie en het exacte recept kunnen onthouden. Een andere belangrijke inspiratiebron voor Maquera is zijn naamgenoot: het maquis, een verwijzing naar de natuurlijke omgeving waar de likeur zijn oorsprong vindt.

Maquera's ontwerp moedigt consumenten aan om de fles te hergebruiken voor hun eigen likeurinfusies na het genieten van de oorspronkelijke drank. De verpakking bestaat uit twee lagen: zeefdruk met 'neutrale' kenmerken en een slank horizontaal label voor specifieke details. Het laatste kan gemakkelijk vervangen worden door beschrijfbaar tape, waardoor het recept en de datum van de nieuwe infusie genoteerd kunnen worden. Dankzij stevige materialen wordt de fles oneindig herbruikbaar.

De fles legt de nadruk op natuurlijke, lokaal verkregen materialen. Het primaire doel is om duurzaamheid te garanderen door herhaald gebruik. Het secundaire doel is om de koolstofvoetafdruk van het begin tot het einde van de productieketen te minimaliseren. De papieren etiketten, samen met de beukenhouten en kurken dop, worden in Frankrijk vervaardigd, terwijl de glazen fles afkomstig is uit het naburige Zwitserland. De leveranciers speelden een doorslaggevende rol in het succes van dit project.

De interactie met de Maquera fles is doordacht. De fles valt op in het schap door zijn asymmetrische ontwerp. Het biedt een bevredigende visuele, tactiele en auditieve ervaring bij het inschenken van een drankje. Eenmaal leeg, kan de fles worden gewassen terwijl de zeefdruk intact blijft. Vervolgens kan de fles worden gevuld met de favoriete likeur en ingrediënten van de consument voor een nieuwe infusie. Het hoofdlabel kan worden vervangen door beschrijfbaar tape, waardoor de consument zijn eigen aanwijzingen kan toevoegen.

Dit project werd gelanceerd in mei 2022 in Occitanie, Frankrijk, kort na de officiële registratie van het merk Maquera. Het kostte tijd om het vertrouwen van de eigenaar te winnen, met verschillende jaargangen en evenveel iteraties voordat de uiteindelijke versie een jaar later in mei 2023 werd bereikt. Onderzoek werd empirisch uitgevoerd, in het veld, zo dicht mogelijk bij de consumenten. Het primaire doel was om hun wensen, gewoonten en consumptiepatronen te begrijpen. Door deel te nemen aan hun experimenten en discussies, bleek beschrijfbaar tape essentieel om informatie op een hergebruikte fles over te brengen. Een dozijn prototypes werd vervolgens ter goedkeuring voorgelegd aan deze enthousiastelingen, evenals aan de belangrijkste belanghebbende, de meesterinfuseur.

In het hart van de Ardèche, een afgelegen regio in Frankrijk, is een fles voor geïnfuseerde likeur geboren. Maquera's verpakking creëert een directe verbinding met liefhebbers, met een container die specifiek is ontworpen voor een nieuwe zelfgemaakte infusie na het genieten van de oorspronkelijke inhoud. Een vervangbaar label overlapt een zeefdruk, wat een asymmetrie creëert. Vervaardigd uit duurzame materialen, wordt het oneindig herbruikbaar. Deze aanpak speelt in op de zorgen van consumenten, waardoor het product opvalt in het schap en volledig duurzaam is.

De Maquera-merk en zijn logo zijn geregistreerd. De auteursrechten behoren toe aan TIRAVY Guillaume, 2022. Dit ontwerp werd bekroond met Zilver in de A' Packaging Design Award in 2024. Zilveren A' Design Award: Toegekend aan top-of-the-line, creatieve en professioneel opmerkelijke ontwerpen die uitmuntende expertise en innovatie illustreren. Deze ontwerpen, bewonderd om hun sterke technische kenmerken en prachtige artistieke vaardigheid, tonen een opmerkelijk niveau van uitmuntendheid en introduceren positieve gevoelens, verwondering en verbazing.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Tiravy Guillaume
Afbeeldingscredits: Image #1: 3D artist Guillaume Tiravy Image #2: 3D artist Guillaume Tiravy Image #3: 3D artist Guillaume Tiravy Image #4: Photographer Guillaume Tiravy Image #5: 3D artist Guillaume Tiravy
Projectteamleden: Tiravy Guillaume
Projectnaam: Maquera
Projectklant: Maquera


Maquera IMG #2
Maquera IMG #3
Maquera IMG #4
Maquera IMG #5
Maquera IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp