Spidique: Innovatie Vermengd met Duurzaamheid

Siqi Yang's 3D-geprinte Stoel Wint Zilveren A' Meubelontwerp Award

In een wereld waar duurzaamheid en innovatie centraal staan, introduceert ontwerper Siqi Yang een baanbrekend meubelstuk: de Spidique stoel. Deze creatie, die zowel de zilveren A' Meubelontwerp Award heeft gewonnen als de grenzen van traditioneel design verlegt, is een toonbeeld van moderne technologie en ecologisch bewustzijn.

De Spidique stoel, vervaardigd met geavanceerde 3D-printtechnologie, is het resultaat van een diepgaand onderzoek naar de mogelijkheden van duurzaam design. Siqi Yang, de ontwerper achter dit project, heeft zich laten inspireren door de veelzijdigheid van plastic. Ondanks de kritiek op het materiaal vanwege de milieueffecten, toont Yang aan dat wanneer plastic efficiënt wordt gerecycled, de schade aanzienlijk kan worden verminderd.

Wat de Spidique onderscheidt van andere ontwerpen is de toepassing van de Ameba-software, die gebruikmaakt van het BESO-algoritme voor topologische optimalisatie. Deze benadering heeft geresulteerd in een stoel met een unieke vorm, die niet alleen esthetisch aantrekkelijk is, maar ook voldoet aan mechanische vereisten. De uitdaging lag in het verfijnen van de door de computer gegenereerde vorm om ergonomie en productiebeperkingen te integreren.

De technische specificaties van de stoel zijn indrukwekkend: met afmetingen van 808.56mm x 750.57mm x 799.28mm is de Spidique een voorbeeld van hoe parametrisch ontwerp en toekomstgerichte technologieën kunnen samensmelten in innovatieve meubelstukken. De stoel is geproduceerd met PLA, een biologisch afbreekbaar type plastic, wat bijdraagt aan de duurzaamheidsdoelstellingen van het ontwerp.

Het interactieve ontwerpproces omvatte een nauwe samenwerking tussen de ontwerper en de productieteams, waarbij fysieke prototypen werden gebruikt om de kwaliteit van het ontwerp te beoordelen. Eindgebruikers werden betrokken bij het testen van de stoel, waardoor waardevolle feedback over comfort en bruikbaarheid werd verkregen.

De ontwikkeling van de Spidique vond plaats tussen februari 2022 en september 2023 in Chengdu, Sichuan, China. Het onderzoek dat aan dit ontwerp ten grondslag ligt, heeft aangetoond dat 3D-printtechnologie de materiaalverspilling in de meubelproductie met ongeveer 25% kan verminderen en de productietijd met circa 30% kan verkorten. Deze bevindingen benadrukken de potentie van 3D-printen als een katalysator voor innovatie in de meubelindustrie.

De erkenning van de Spidique stoel met de zilveren A' Meubelontwerp Award in 2024 is een bevestiging van de creativiteit, het vakmanschap en de innovatieve benadering van Siqi Yang. Dit ontwerp, dat bewondering oproept en positieve gevoelens, verbazing en verwondering teweegbrengt, is een toonbeeld van uitmuntendheid in de hedendaagse meubelontwerpwereld.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: yang siqi
Afbeeldingscredits: Image #1:creator Yang Siqi ,2023 Image #2: Model Yang Siqi , 2023 Image #3: Model Yang Siqi , 2023 Image #4: creator Yang Siqi ,2023 Image #4: creator Yang Siqi ,2023
Projectteamleden: yang siqi
Projectnaam: Spidique
Projectklant: Yang Siqi


Spidique IMG #2
Spidique IMG #3
Spidique IMG #4
Spidique IMG #5
Spidique IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp