VELGA: De Revolutie in Vouwstoelen

Elegantie en Praktisch Nut in Rodrigo Berlim's Nieuwe Ontwerp

De moderne woonruimte vraagt om meubilair dat zowel stijlvol als functioneel is. Met de VELGA vouwstoel, ontworpen door Rodrigo Berlim, wordt aan deze behoefte voldaan door een combinatie van minimalistische esthetiek en innovatieve technologie.

In de hedendaagse interieurontwerpen, waar elke vierkante meter telt, is de VELGA vouwstoel een toonbeeld van ruimte-efficiëntie. Rodrigo Berlim heeft met VELGA een meubelstuk gecreëerd dat niet alleen praktisch is voor kleine appartementen, maar ook een lust voor het oog. De stoel, vervaardigd uit cederhout en biologisch afbreekbaar PLA plastic, belichaamt een naadloze samensmelting van natuurlijke materialen en moderne productietechnieken.

De unieke eigenschappen van VELGA liggen in het simplistische ontwerp en de gebruiksvriendelijkheid. Zonder de noodzaak van extra bevestigingsmiddelen of knoppen, kan de stoel eenvoudig worden uitgeklapt en weer worden opgeborgen. Dit innovatieve ontwerp is tot stand gekomen door een speciaal ontwikkeld rotatiesysteem voor de achterpoten en een slim vergrendelingsmechanisme dat gebruik maakt van de zitting zelf.

Bij de realisatie van VELGA is gebruik gemaakt van geavanceerde productietechnieken. De poten en rugleuning worden met een CNC-machine uit cederhout gesneden, terwijl de zitting handmatig wordt vervaardigd. De concave vormen van de zitting en rugleuning worden met de hand bewerkt om een ambachtelijke uitstraling te geven. De as- en vergrendelingscomponenten worden geproduceerd met een 3D-printer, waarbij gebruik wordt gemaakt van milieuvriendelijk PLA plastic.

De ontwikkeling van VELGA begon in april 2023, met een prototype dat aanpassingen vereiste aan de hoeken van de zitting en rugleuning. Na validatie van deze aanpassingen in een tweede prototype, werd gewerkt aan de ontwikkeling van de plastic componenten. In augustus 2023 was de definitieve versie van de stoel gereed, inclusief de geteste plastic onderdelen.

Rodrigo Berlim's onderzoek richtte zich op het overbruggen van de kloof tussen functionaliteit en comfort, iets wat vaak ontbreekt bij bestaande vouwstoelen. De grootste uitdaging was om een ultra-simpel ontwerp te creëren dat geen externe bevestigingsmiddelen nodig heeft. Het resultaat is een stoel die niet alleen praktisch is, maar ook comfort en elegantie uitstraalt, geschikt voor zowel een huiselijke als een zakelijke omgeving.

De VELGA vouwstoel is bekroond met de Bronzen A' Design Award in 2024, een erkenning voor uitmuntende en creatief ingenieuze ontwerpen die ervaring en vindingrijkheid bevestigen. Deze prestigieuze prijs wordt toegekend aan ontwerpen die uitblinken in de toepassing van kunst, wetenschap, design en technologie, en die bijdragen aan een verbetering van de kwaliteit van leven.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Rodrigo Berlim
Afbeeldingscredits: Photographer: Alexandre Zelinsky
Projectteamleden: RODRIGO BERLIM
Projectnaam: Velga
Projectklant: Lab Holz


Velga IMG #2
Velga IMG #3
Velga IMG #4
Velga IMG #5
Velga IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp