Abu Dhabi Oasis: Een Verjonging van Historische Architectuur

Bofa Design transformeert oud appartement tot stijlvol café

In het hart van de stad brengt Bofa Design een stukje Abu Dhabi naar Abu Dhabi Oasis, een café dat de essentie van een oase in de woestijn vangt.

De locatie van Abu Dhabi Oasis is een appartement van 50 jaar oud, gelegen op de hoek van een steegje. De ontwerpers van Bofa Design hebben zich laten inspireren door de merkidentiteit van het café en hebben het interieur gehuld in woestijntinten. De visuele ervaring wordt in evenwicht gebracht met stijlvol roestvrij staal en het geheel is afgewerkt met vetplanten, waardoor een West-Aziatische Abu Dhabi-stijl ontstaat die de ruimte definieert als 'een oase in de woestijn'.

De botsing van oud en nieuw is een kenmerkend element van dit ontwerp. De renovatie van het oude appartement markeert het einde van een tijdperk. De hoofdkleur 'donkeroranje' en de baksteenkleurige tegels op de buitenmuren vormen een contrast tussen het oude en het nieuwe. Het interieur behoudt de oorspronkelijke sporen maar is bedekt met verf en afgerond roestvrij staal binnen handbereik.

Om de ruimte nieuw leven in te blazen, is er gekozen voor een warme woestijntint in de pleisterverf. Het verwijderen van de buitenzonwering liet het zonlicht binnenstromen en de plaatsing van vetplanten draagt bij aan de sfeer. De gebruikte bouwmaterialen zoals roestvrij staal, verf, ijzeren onderdelen en glas zijn minimalistisch gekozen. De ontwerper heeft zelfs de prestaties van verschillende materiaalverhoudingen getest om een evenwicht te vinden tussen kleur, textuur, hardheid en scheurbestendigheid, terwijl een consistente kleurenpalet behouden blijft.

De locatie, een twee verdiepingen tellend appartement van 165,2 vierkante meter, is optimaal benut. De eerste verdieping biedt buitenzitplaatsen, een toonbank en een bar, terwijl de kelder verschillende soorten zitplaatsen herbergt. De ontwerper heeft de onregelmatige ruimte omgevormd tot ontspannen en elegante hoekjes of heeft groene planten als decoratie gebruikt. Specifiek is er een afvoertank onder het zitgedeelte tegen de muur in de kelder geplaatst om mogelijke overstromingen van het oude appartement op te vangen en betere irrigatie voor de planten te bieden.

De interactie met de ruimte is zorgvuldig overwogen. Naast het creëren van een comfortabel interieur, heeft de ontwerper zich gericht op de consumentenervaring. Zo zijn de scherpe randen van de vele roestvrijstalen kasten afgerond om verwondingen te voorkomen. De belangrijkste zitruimte bevindt zich in de kelder, waar de ontwerper bewust een eerder gesloten ventilatieopening heeft veranderd in een patio en planten heeft geplaatst. De rustige kelder is de perfecte plek voor consumenten om van een ontspannen middag te genieten.

Het project, voltooid in januari 2022 in Taiwan, is een meesterlijke samensmelting van oud en nieuw, waarbij de warme interieurkleuren en het daglicht een tijdloze sfeer creëren. De droge, frisse atmosfeer staat in contrast met de koude, metalen materialen, waarbij de botsing van vintage en mode het meest opvallende aspect van het oude appartement is. Abu Dhabi Oasis is bekroond met de Bronzen A' Design Award in 2024, een erkenning voor uitzonderlijke en creatief vernuftige ontwerpen die ervaring en vindingrijkheid bevestigen.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: BOFA Design
Afbeeldingscredits: BOFA Design
Projectteamleden: YING-TING LIAO
Projectnaam: Abu Dhabi Oasis
Projectklant: BOFA Design


Abu Dhabi Oasis IMG #2
Abu Dhabi Oasis IMG #3
Abu Dhabi Oasis IMG #4
Abu Dhabi Oasis IMG #5
Abu Dhabi Oasis IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp