Renovatie Zonder Grenzen

Yi-Rong Wen herschept ruimte voor familiecohesie

In een ambitieus renovatieproject heeft Yi-Rong Wen de traditionele grenzen van een woonruimte uitgewist om de communicatie binnen een gezin te bevorderen. Het resultaat is een naadloze overgang tussen de verschillende leefgebieden, die zowel de visuele ervaring als de familiebanden versterkt.

De opdrachtgever, een gezin van vier, verlangde naar een ruimte die meer onderlinge interactie zou stimuleren. Yi-Rong Wen nam deze uitdaging aan door de grenzen tussen de verschillende ruimtes te vervagen, afgestemd op de leefgewoonten van de familie. Onnodige scheidingswanden werden verwijderd en door middel van metaforen werd thematische samenhang tussen de ruimtes gecreëerd. Dit leidde tot een vergroot visueel effect en een ruime sociale zone die de familiebanden aanzienlijk versterkte.

Wat dit ontwerp onderscheidt, is de manier waarop de grenzen tussen de ruimtes zijn doorbroken. Er is gekozen voor op maat gemaakte hangende ijzerwerken in de sociale ruimte om de woon- en eetkamer met elkaar te verbinden. De open laminaatconstructie zorgt voor doorlaatbaarheid van de ruimte, terwijl de onregelmatige lijnen een uniek accent toevoegen. Op de vloer worden verschillende visuele effecten gepresenteerd, waarbij de thematiek van elke ruimte wordt gedefinieerd door kleurverschillen. De studiekamer, vaak gedefinieerd als een leesruimte, benadrukt hier 'ontspanning', waardoor het een sociale hal voor familiebijeenkomsten is geworden.

De realisatie van dit ontwerp omvatte het gebruik van bouwmaterialen zoals ijzeren onderdelen, steenplastic composietvloeren, vloertegels, systeemkasten, transparant glas, marmer en plaattegels, afgewerkt met milieuvriendelijke latexverf. De interieurs zijn opgedeeld in donkere en lichte tonen om een grens te creëren tussen de sociale en privéruimtes. In de sociale ruimte overheersen donkere tinten, met zwarte ijzeren onderdelen die een stijlvolle uitstraling geven. Het hangende ijzeren laminaat dat de woon- en eetkamer verbindt, is voor de constructie van het houten plafond aan de staalstructuur gelast om een zwevend effect te presenteren.

De totale oppervlakte van het interieurontwerp bedraagt 495,8 vierkante meter, met 4 plus 1 kamer. Aanvankelijk was er een scheidingswand naast de keuken, die is verwijderd om natuurlijk licht binnen te laten en de ruimte om te vormen tot een flexibel bruikbare studiekamer die ook als sociale hal dient. De schuifdeur van glas is opmerkelijk, omdat het ouders in staat stelt om zicht te houden op de kinderen wanneer zij alleen in de ruimte zijn.

Na oplevering gaf de opdrachtgever aan zeer tevreden te zijn met de scheiding tussen de sociale en privéruimtes die de ontwerper heeft aangebracht. De eetkamer, woonkamer en zelfs de studiekamer zijn allemaal zeer comfortabel. Vooral de studiekamer, die oorspronkelijk een afgesloten ruimte was, is nu meer verbonden met de sociale ruimte. Als zowel ouders als kinderen gasten hebben, kunnen de volwassenen de woonkamer en eetkamer gebruiken, terwijl de kinderen en hun vrienden de studieruimte kunnen benutten zonder elkaar te storen.

Het project werd voltooid in oktober 2022 in Taiwan. De ontwerper heeft de grenzen in het interieur geëlimineerd op basis van de leefgewoonten van de cliënt. Na het verwijderen van de onnodige scheidingswanden werd de oorspronkelijke ruimte hersteld. Met metaforen werd de thematiek tussen elke ruimte gedefinieerd, om de beste balans tussen ruimtelijkheid en privacy te bereiken. De hal is het hart van het huis, met aan de linkerkant de sociale ruimte en aan de rechterkant de privéruimte. De hal bestaat uit diverse materialen. De warme en elegante sfeer strekt zich uit van links naar rechts met de warme houtfineer bedekt met wit marmer.

De renovatie van een tien jaar oud appartement bracht uitdagingen met zich mee. De oorspronkelijke staat van de locatie was slecht en het ontwerpteam moest veel tijd besteden aan het verstevigen van de vloeren en het schilderwerk. Tijdens de bouw was er, vanwege de ruime locatie, ook het nadeel van lage en grote balken. De ontwerper gebruikte verschillende technieken om de ruimte visueel niet te smal te laten lijken en paste open laminaat en donkere kleuren toe om de ruimte een gevoel van textuur te geven.

Bij de entree wordt men begroet door een prachtig uitzicht. Het marmer hangt aan het houtfineer en is gecombineerd met ijzer en verlichting om een ervaring te creëren die doet denken aan een kunstgalerie. De kamerhoge ramen in de woonkamer laten veel licht binnen, en het natuurlijke licht wordt verzacht door gaasgordijnen. Overdag is de ruimte helder en groots in de warme omhelzing van de zon, en 's nachts gezellig onder het sfeerlicht. De donkere tinten zorgen er ook voor dat de ruimte zowel kalm als stabiel is, en interpreteren perfect de persoonlijke kenmerken van de cliënt.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: YI-RONG WEN
Afbeeldingscredits: iiNO Design
Projectteamleden: YI-RONG WEN
Projectnaam: Reconstruct Boundary
Projectklant: iiNO Design


Reconstruct Boundary IMG #2
Reconstruct Boundary IMG #3
Reconstruct Boundary IMG #4
Reconstruct Boundary IMG #5
Reconstruct Boundary IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp