Minimalisme Herontdekt in Chengdu Villa

Jinqiao Ouyang's visie op simplistisch wonen

In een tijd waarin complexiteit vaak de norm lijkt, daagt ontwerper Jinqiao Ouyang ons uit met zijn 'Simplism Exploration' project. Deze villa in Chengdu, China, is een ode aan de kracht van eenvoud en de schoonheid van ruwe materialen.

Na jaren van ontwerpen voor klanten, vroeg Jinqiao Ouyang zich af welke richting hij op wilde met interieurdesign. De zoektocht naar een woonhuis voor zijn familie leidde tot de aankoop van een oude villa uit 2003. De ruwe cementen pilaren in het huis herinnerden hem aan de huizen van zijn jeugd, toen kunstzinnige decoratie en complexe vormen nog niet de overhand hadden. Deze nostalgie, gecombineerd met inspiratie van ruimtelijke ontwerpers zoals Le Corbusier en Carlo Scarpa, vormde de basis voor Ouyang's simplistische en interne benadering van design.

De villa, die sommigen nog als een renovatieproject beschouwen, straalt volgens anderen juist een unieke schoonheid uit die men niet snel in China aantreft. Ouyang's ontwerp is een harmonieuze, schone en gracieuze ruimte, die niet alleen esthetisch aangenaam is, maar ook voldoet aan de dagelijkse levensbehoeften. De kracht van het ontwerp schuilt in de eenvoud en de keuze voor natuurlijke elementen en kleuren.

Ouyang's aanpak in dit project omvatte het herindelen van interne structuren, het verzegelen van interne patio's en het vergroten van de oppervlakte van elke verdieping. De oorspronkelijke trap werd verwijderd en vervangen door een nieuw ontwerp dat de ruimte optimaliseert. De gebruikte materialen zoals beton en lak, evenals de behouden kolommen uit de oorspronkelijke bouw, weerspiegelen Ouyang's jeugdherinneringen en de essentie van het object.

De villa telt vijf verdiepingen, een tuin van 100 vierkante meter en een interieur van 400 vierkante meter. De interactie met de ruimte is doordacht; zo is de buitentrap verwijderd voor een nieuwe entree en is de binnenruimte geoptimaliseerd door de oriëntatie van de trap te wijzigen. Deze veranderingen hebben niet alleen invloed op de functionaliteit, maar ook op de lichtinval en de sfeer in de villa.

Het project, gestart in juni 2021 en voltooid in oktober 2022, was een uitdaging te midden van de Covid-19 pandemie. Ouyang en zijn team overwonnen technische hindernissen, zoals het waterdicht maken van de kelder en het aanpassen van de gehele structuur voor de nieuwe trap. De productie en installatie van de wenteltrap, met behulp van 3D-technologie, was een bijzonder complex onderdeel van het project.

De 20 jaar oude villa is door Ouyang's visie en renovatie tot leven gewekt. Met een minimalistisch kleurenpalet en een beperkte decoratie heeft hij een ruimte gecreëerd die geordend, esthetisch en intrinsiek is. Het project 'Simplism Exploration' is bekroond met de Iron A' Interior Space, Retail and Exhibition Design Award in 2024, een erkenning voor goed ontworpen, praktische en innovatieve creaties die voldoen aan professionele en industriële eisen.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Jinqiao Ouyang
Afbeeldingscredits: Liu wei
Projectteamleden: Jinqiao Ouyang
Projectnaam: Simplism Exploration
Projectklant: QiaoXi Space Design


Simplism Exploration IMG #2
Simplism Exploration IMG #3
Simplism Exploration IMG #4
Simplism Exploration IMG #5
Simplism Exploration IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp