Revolutionaire Architectuur: Het Driedelige Dak van Okinawa

Innovatief Ontwerp van Masashi Nakamoto Benut Natuurlijk Licht

In het subtropische Okinawa heeft Masashi Nakamoto een baanbrekende woning ontworpen, 'The Three Roof', die de traditionele architectuur herinterpreteert met een focus op natuurlijke verlichting en ventilatie.

De traditionele Okinawaanse woning, bekend om zijn lange dakoverstekken die bescherming bieden tegen de hitte, kampt met een gebrek aan natuurlijk licht. Masashi Nakamoto heeft dit probleem opgelost door het dak in drie segmenten te verdelen, waardoor het huis baadt in natuurlijk licht dat tussen de daken door stroomt. De ruimte onder de dakrand, lokaal bekend als 'Amahaji', biedt een flexibele ruimte die zowel bescherming als openheid biedt.

De unieke eigenschappen van 'The Three Roof' liggen in de gesplitste dakconstructie, die niet alleen daglicht van de noordzijde waarborgt, maar ook een betere luchtdoorstroming mogelijk maakt. De gescheiden daken zorgen voor een variatie in plafondhoogtes, wat de ruimtelijke ervaring ten goede komt. Ondanks de ruime 4 meter hoge, kolomvrije ruimte onder de dakrand, blijft de hoogte van de dakrand zelf laag om de sterke Okinawaanse zon te temperen en een comfortabele leefruimte te garanderen.

De realisatie van dit project was mogelijk door een gemengde constructie van gewapend beton en stalen pijlers, strategisch geplaatst om rekening te houden met het landschap. De aardbevingsbestendige muren zijn gelijkmatig verdeeld en de stalen pijlers zijn voorzien van veren om stijfheid te garanderen. Het dak, met een maximale overspanning van 5 meter, is ontworpen als een bijzonder dikke mat slab van 450 mm.

De technische specificaties van 'The Three Roof' omvatten een perceeloppervlakte van 753,04 m2, een bouwoppervlakte van 318,00 m2 en een totale vloeroppervlakte van 285,93 m2. De hoofdmaterialen bestaan uit gewapend beton voor het dak en de buitenmuren, walnoothout voor de vloeren, en westers rood cederhout in combinatie met blootgesteld beton voor de plafonds.

De interactie met het ontwerp is gericht op het optimaal benutten van het klimaat van Okinawa om een comfortabele woonomgeving te bieden. De woning integreert traditionele architectonische elementen met moderne bouwtechnologieën, wat resulteert in een leefruimte die zowel traditioneel als innovatief is.

De ontwikkeling van 'The Three Roof' begon in maart 2019 en werd voltooid in december 2021. De locatie, omringd door drie wegen en gekenmerkt door een langgerekte oost-west oriëntatie, ligt tussen appartementen en commerciële faciliteiten in het noorden en een ruimtelijk landschap in het zuiden.

Onderzoek naar de 'Amahaji' onthulde dat deze ruimte traditioneel wordt gebruikt voor sociale interactie en bescherming tegen de zon. In dit project is de ruimte meer dan verdubbeld ten opzichte van de traditionele 'Amahaji', waardoor de functionaliteit aanzienlijk is uitgebreid.

De grootste uitdaging in het ontwerp was het voldoen aan de lokale eis dat ten minste een derde van het dak schuin moet zijn. Nakamoto's ontwerp baseert zich op het traditionele schuine dak van Okinawaanse huizen, maar door het dak op te splitsen, wordt natuurlijk licht geoptimaliseerd en lijkt het dak te zweven.

De foto's van 'The Three Roof' zijn gemaakt door Mamiyasan en het ontwerp heeft geen specifieke intellectuele eigendomsrechten. Het project heeft echter wel de prestigieuze Zilveren A' Design Award in de categorie Architectuur, Gebouwen en Constructie Design in 2024 gewonnen, wat de creativiteit, professionaliteit en innovatie van het ontwerp onderstreept.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Masashi Nakamoto
Afbeeldingscredits: All images photo by Mamiyasan
Projectteamleden: Masashi Nakamoto
Projectnaam: The Three Roof
Projectklant: Ader Co.,Ltd


The Three Roof IMG #2
The Three Roof IMG #3
The Three Roof IMG #4
The Three Roof IMG #5
The Three Roof IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp