Monarc: Een Revolutie in Zitcomfort

De Multifunctionele Stoel Ontworpen door Ghazaleh Abbasian

Ontdek de Monarc, een stoel die niet alleen een zitplaats biedt, maar ook een scala aan functies verenigt door zijn innovatieve ontwerp.

De wereld van meubeldesign staat nooit stil, en de Monarc stoel van ontwerper Ghazaleh Abbasian is daar het levende bewijs van. Deze stoel, die inspiratie put uit wetenschap, kunst en esthetiek, is meer dan een zitmeubel; het is een kunstwerk dat de publieke smaak onmiskenbaar beïnvloedt. De vormgeving is afgeleid van een boogvormige brug, een vorm die bijzonder geschikt is voor het dragen van drukkrachten. Bovendien belichaamt de Monarc het concept van multifunctionaliteit en flexibiliteit, waarmee het verder gaat dan de conventionele stoelvorm.

Wat de Monarc onderscheidt van andere stoelen is de poging om het productieproces te vereenvoudigen, wat bijdraagt aan een harmonieuze uitstraling. Het doel was om direct een sterke indruk te maken. De stoel bestaat uit twee hoofdonderdelen: een zitgedeelte bovenop en een steun aan de onderzijde. Door het bovenste deel van de zitting 180 graden te draaien en de positie van de hoofdboog te veranderen, kan de binnenkant van de boog ook voor andere functies worden gebruikt. Afhankelijk van de interactie met de gebruiker kan dit product in verschillende staten worden gebruikt.

De Monarc is vervaardigd uit multiplex in vier verschillende vormen, die met metalen staven en schroeven aan elkaar zijn verbonden. Met een hoogte van 80 cm en een diameter van 120 cm, is deze stoel niet alleen een zitplaats, maar ook een statement in elk interieur. De topcomponenten draaien rond een scharnier om verschillende vormen aan te nemen. Voor extra stevigheid zijn de multiplex componenten continu geïntegreerd in de steun. Kleine onderdelen zijn ingebed om het draaien van de boog te beperken.

De ontwikkeling van de Monarc vond plaats in Teheran, Iran. Hoewel de ontwerper geen specifieke onderzoeksgegevens heeft verstrekt, is het duidelijk dat de Monarc het resultaat is van een diepgaande verkenning van vorm, functie en esthetiek. De uitdaging om een unieke stoel te creëren waarbij alle onderdelen verschillende staten bieden voor het creëren van nieuwe vormen, is met succes overwonnen.

De Monarc is niet onopgemerkt gebleven in de designwereld. Het heeft de prestigieuze Bronzen A' Meubelontwerp Award in 2024 gewonnen, een erkenning voor uitzonderlijke en creatief vernuftige ontwerpen die ervaring en vindingrijkheid aantonen. Deze award wordt toegekend aan ontwerpen die best practices in kunst, wetenschap, design en technologie incorporeren, en die blijk geven van sterke technische en creatieve vaardigheden. Ze dragen bij aan verbeteringen in de kwaliteit van leven en maken de wereld een betere plek.

Met de Monarc heeft Abbasian een meesterwerk gecreëerd dat niet alleen voldoet aan de menselijke behoeften, maar ook de manier waarop we denken over meubeldesign uitdaagt. Het is een voorbeeld van hoe inspiratie uit de omgeving kan leiden tot het creëren van meesterwerken die in harmonie zijn met onze behoeften en wensen.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Ghazaleh Abbasian
Afbeeldingscredits: Ghazaleh Abbasian
Projectteamleden: Ghazaleh Abbasian
Projectnaam: Monarc
Projectklant: Ghazal


Monarc IMG #2
Monarc IMG #3
Monarc IMG #4
Monarc IMG #5
Monarc IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp