Oita Soho: Een Nieuwe Dimensie in Japans Restaurantontwerp

Verfijnde Schaduwspel Brengt Japans Erfgoed tot Leven

In het hart van Londen biedt Oita Soho een unieke culinaire ervaring, geïnspireerd door de Japanse esthetiek van schaduw en licht.

Ontworpen door Mika Kanayama, is Oita Soho niet zomaar een Japans restaurant; het is een kunstwerk dat de bezoeker meeneemt op een reis door de tijd en cultuur. De inspiratie voor dit project is diep geworteld in de Japanse traditie, specifiek in het essay 'In Praise of Shadows' van Jun'ichirō Tanizaki. Dit werk verkent de betekenis en esthetiek van duisternis en schaduwen in de Japanse kunst en architectuur, en heeft geleid tot een ruimte waarin deze elementen op een moderne wijze zijn geïnterpreteerd.

Wat Oita Soho onderscheidt, is de wijze waarop traditionele elementen zijn getransformeerd tot een hedendaags ontwerp. De ruimte is gevuld met achtergrondverlichte papieren parasols die in een vloeiend patroon langs de trap omhoog lopen, wat resulteert in een opvallende muur die bezoekers naar de bovenverdieping leidt. De zachte verlichting van de parasols komt tot leven tegen de donkere achtergrond, terwijl zorgvuldig geplaatste verlichting en schaduwen de ruimte een intieme sfeer geven.

De technologie achter de realisatie van Oita Soho is even indrukwekkend als het ontwerp zelf. Gevestigd in een monumentaal pand, is er gebruik gemaakt van brandvertragend hout en gefineerd eiken MDF om de veiligheid en duurzaamheid van het interieur te waarborgen. De ruimtelijke indeling, met een oppervlakte van 67 vierkante meter op de begane grond en 69 vierkante meter op de eerste verdieping, is zorgvuldig overwogen om een naadloze ervaring te creëren.

De interactie met de ruimte is doordacht; de bezoeker wordt verrast door de oneindige reflecties van licht in twee tegenover elkaar geplaatste spiegels, wat bijdraagt aan de mysterieuze sfeer. De integratie van planten en botanische afbeeldingen creëert een exotische nachttuin die de zintuigen prikkelt, terwijl kunstwerken van Imao Keinen met vogels in seizoensgebonden decors de thematiek versterken.

De uitdagingen bij het ontwerpen van Oita Soho waren niet gering, gezien de status van het gebouw als monument. Er is uitgebreid onderzoek gedaan naar de geschiedenis van het pand, en alle werkzaamheden zijn met de grootste zorg uitgevoerd om de historische integriteit te waarborgen. Het resultaat is een ruimte die niet alleen de Japanse cultuur eer aandoet, maar ook een nieuwe standaard zet voor restaurantontwerp.

Oita Soho is niet onopgemerkt gebleven in de designwereld; het project is bekroond met de Zilveren A' Design Award in de categorie Interior Space, Retail en Exhibition Design in 2024. Deze prestigieuze onderscheiding bevestigt de creatieve en professionele uitmuntendheid van Kanayama's ontwerp, dat nu als een benchmark dient voor toekomstige projecten in de wereld van interieurontwerp.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Mika Kanayama
Afbeeldingscredits: Image #1: Photographer Sara Hibbert Image #2: Photographer Sara Hibbert Image #3: Photographer Sara Hibbert Image #4: Photographer Sara Hibbert Image #5: Photographer Sara Hibbert
Projectteamleden: Mika Kanayama
Projectnaam: Oita Soho
Projectklant: Muzo


Oita Soho IMG #2
Oita Soho IMG #3
Oita Soho IMG #4
Oita Soho IMG #5
Oita Soho IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp