Symfonie van Ruimte en Geluid

De Magische Vermenging van Litouwse Motieven en Topakoestiek

Ontdek de mystieke samensmelting van erfgoed en innovatie in de Symphony, een concertzaal ontworpen door Marius Mateika.

In het hart van Vilnius staat een architectonisch meesterwerk dat de naam Symphony draagt. Dit project, een herschepping van een 1000m2 ruimte, is het brein van ontwerper Marius Mateika, die zich liet inspireren door de rijke Litouwse cultuur en de oude runenalfabetten. Het resultaat is een concertzaal die niet alleen een lust voor het oog is, maar ook een akoestisch wonder.

De unieke eigenschappen van Symphony liggen in de ambitie om een nieuwe akoestische standaard te stellen, specifiek voor symfonieorkestuitvoeringen. Mateika's 'lego-constructeur' filosofie komt tot uiting in de zorgvuldig gekozen standaardelementen zoals ruiten, driehoeken en zowel gladde als geribbelde vlakken. Deze elementen zijn methodisch samengevoegd om zowel akoestische perfectie als esthetische schoonheid te bereiken.

De technologie achter de realisatie van Symphony is even indrukwekkend. Voor de wanddecoratie is gebruik gemaakt van gipsplaten bedekt met eikenfineer, gescheiden door LED-strips. De vloer is afgewerkt met eiken parket en de plafonds zijn van geschilderd gipsplaat. Deze materialen zijn niet alleen gekozen voor hun visuele impact, maar ook voor hun akoestische eigenschappen.

De uitdagingen bij het ontwerpen van Symphony waren niet gering. In samenwerking met akoestici van 'Akustika plus' heeft Mateika's team een reeks standaardelementen ontwikkeld die, wanneer op de juiste manier geplaatst, bijdragen aan de uitzonderlijke akoestiek van de zaal. Dit vereiste een nauwgezette planning en een diep begrip van zowel ontwerp als akoestiek.

De luisteraar staat centraal in de Symphony. Het doel was om een akoestische ervaring te creëren die niet alleen voldoet aan de hoogste standaarden, maar ook de luisteraar meeneemt op een ongeëvenaarde muzikale reis. Het project, gestart in september 2019 en voltooid in maart 2023, is een toonbeeld van hoe traditionele motieven en moderne technologie kunnen samensmelten tot een harmonieus geheel.

De erkenning voor Symphony's ontwerp is bevestigd met het winnen van de Zilveren A' Design Award in 2024, een bewijs van de creativiteit, professionaliteit en innovatie die het project uitstraalt. De bijzondere combinatie van technische bekwaamheid en artistieke vaardigheid maakt Symphony tot een plek waar wonderen van geluid en ruimte samenkomen, tot verbazing en verwondering van iedere bezoeker.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Marius Mateika
Afbeeldingscredits: Image #1: Photographer Leonas Garbacauskas, Lithuanian State Symphony Orchestra Hall, 2024 Image #2: Photographer Leonas Garbacauskas, Lithuanian State Symphony Orchestra Hall, 2024 Image #3: Photographer Leonas Garbacauskas, Lithuanian State Symphony Orchestra Hall, 2024 Image #4: Photographer Leonas Garbacauskas, Lithuanian State Symphony Orchestra Hall, 2024 Image #5: Photographer Leonas Garbacauskas, Lithuanian State Symphony Orchestra Hall, 2024
Projectteamleden: Marius Mateika
Projectnaam: Symphony
Projectklant: MAMA Architects


Symphony  IMG #2
Symphony  IMG #3
Symphony  IMG #4
Symphony  IMG #5
Symphony  IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp