Xi'an Metrolijn 5: Een Reis door Tijd en Ruimte

Een harmonieuze fusie van historie en moderniteit

In de stad Xi'an, waar de echo's van een rijk verleden nog steeds hoorbaar zijn, biedt Metrolijn 5 een unieke reiservaring die de historische diepgang en moderne vooruitgang verenigt.

Xi'an, bekend als een van China's oudste steden, is de thuisbasis van Metrolijn 5, ontworpen door Muchuan Xu, Minxi Cai en Guanbao Ye. Deze metrolijn is een voorbeeld van hoe een stad zijn rijke historische erfgoed kan omarmen terwijl het een blik werpt op de toekomst. De lijn strekt zich uit over 25,359 kilometer en verbindt 21 stations, waarvan 20 ondergronds en één bovengronds. Het ontwerp van de stations is geïnspireerd door de lokale universiteit en de historische context van Xi'an, en biedt reizigers een ervaring die zowel cultureel verrijkend als functioneel is.

De stations van Metrolijn 5 zijn niet alleen transportknooppunten, maar ook culturele bezienswaardigheden die de essentie van Xi'an weerspiegelen. Het ontwerp van Ligongdaqujiangxiaoqu station, bijvoorbeeld, is gebaseerd op logica en volgorde, met geometrische vormen die een futuristische reis van perceptie creëren. De Yanxianglu station, gelegen in een gebied dat ooit het hoogste plateau van de stad Chang'an in de Tang-dynastie was, gebruikt poëtische elementen van takken en bloemblaadjes om een levendige ruimte te creëren.

De ontwerpers hebben zich niet alleen gericht op esthetiek, maar ook op het verbeteren van de sociale participatie van de gemeenschap. Door het toevoegen van voldoende licht en het gebruik van herkenbare culturele symbolen, wordt elke station een herkenbaar onderdeel van de stad. Dit benadrukt de unieke eigenschappen van elke locatie en versterkt de band tussen de inwoners en hun omgeving.

De realisatie van dit project was technisch uitdagend, gezien de noodzaak om een balans te vinden tussen het respecteren van de historische context en het bieden van een moderne, functionele ruimte. Het gebruik van spiegelbeelden, logische arraytechnieken en de integratie van licht in het ontwerp zijn slechts enkele voorbeelden van de innovatieve benaderingen die zijn toegepast om deze stations tot leven te brengen.

De interactie met de ruimte is zorgvuldig overwogen; van de rimpelvormige aluminium plafonds tot de verlichte bloemblaadjes en houten roosters die de weg wijzen, alles is ontworpen om een naadloze en aangename ervaring voor de reiziger te creëren. Het project, dat in 2020 werd voltooid, is een toonbeeld van hoe openbaar vervoer kan dienen als een platform voor culturele expressie en gemeenschapsbetrokkenheid.

De uitdagingen van het ontwerpen binnen een stad met een dergelijke historische betekenis waren aanzienlijk, maar het resultaat is een metrolijn die niet alleen vervoer biedt, maar ook een verhaal vertelt. De stations van Metrolijn 5 zijn een eerbetoon aan de geschiedenis van Xi'an en een blik op de toekomstige ontwikkeling van de stad. Dit project is bekroond met de Zilveren A' Design Award, een erkenning voor het uitzonderlijke ontwerp en de bijdrage aan de levenskwaliteit in Xi'an.

De intellectuele eigendomsrechten van dit ontwerp behoren toe aan Vantree Design, die met hun innovatieve aanpak en respect voor cultureel erfgoed een nieuwe standaard hebben gezet in de wereld van openbaar vervoer ontwerp.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Muchuan Xu
Afbeeldingscredits: Copyrights belong to Vantree Design, 2023.
Projectteamleden: Muchuan Xu Minxi Cai Guanbao Ye Changhui Wangliang Junjie Li Shangzhao Yang Xiaofeng Li Zhongning Zhang
Projectnaam: Xi’an Metro Line 5
Projectklant: The Guangzhou Academy of Fine Arts & Vantree Design


Xi’an Metro Line 5 IMG #2
Xi’an Metro Line 5 IMG #3
Xi’an Metro Line 5 IMG #4
Xi’an Metro Line 5 IMG #5
Xi’an Metro Line 5 IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp