Studio Family: Een Thuis voor Familie en Fotografie

Tsai-Wei Chang's Multifunctionele Ruimte

Ontdek hoe een voormalige kantoorruimte transformeert in een dynamische omgeving die zowel een gezinswoning als een commerciële fotostudio omarmt.

De grenzen tussen werk en privé vervagen in het innovatieve ontwerp van Studio Family door Tsai-Wei Chang. Deze unieke ruimte, oorspronkelijk een kantoor, is nu een gedeelde residentiële en commerciële omgeving waar familieleven en fotografie samenkomen. De entree leidt naar de woonkamer en vervolgens naar de keuken, waarbij licht en beweging de bezoekers door de ruimte leiden. De privégedeeltes blijven discreet achter een schuifdeur, waardoor de openheid van de plattegrond behouden blijft en de ruimtelijkheid toeneemt. Het mobiele meubilair biedt flexibiliteit voor zowel spel als werk.

De kracht van Studio Family ligt in de dualiteit van zijn functie. Het is een warme, uitnodigende ruimte voor het gezin, maar ook een praktische en aanpasbare omgeving voor fotoshoots. De nutsvoorzieningen zijn slim heringericht en verborgen, wat bijdraagt aan de esthetiek en efficiëntie van de ruimte. Een schuifdeur scheidt de openbare van de privéruimtes, waarbij de openbare ruimte dient als speelplaats voor kinderen en als fotostudio.

De realisatie van dit project vereiste een nauwkeurige planning van beweging en functionaliteit. De werkruimte is strategisch geplaatst rondom de woonkamer, en de minder efficiënte gangen zijn verborgen in het privégedeelte. Verborgen deuren en nissen in de muren verhogen de privacy. De privéruimte, met meerdere bufferzones, biedt een speelplek voor kinderen waar privacy gewaarborgd is en opslagbehoeften zijn vervuld.

Met een oppervlakte van 191,4 m2 biedt Studio Family een interieurontwerp dat zowel residentieel als commercieel is, een thuis voor ouder-kind interactie en een fotostudio. Reflecterende materialen worden vermeden en er is gebruik gemaakt van meerdere ingebouwde lichtbronnen om de verlichting te optimaliseren, essentieel voor een fotostudio.

De uitdagingen bij het ontwerp van Studio Family waren niet gering. Het was noodzakelijk om zowel de zichtbare routes van menselijke activiteit als de verborgen nutsleidingen in overweging te nemen, evenals de bruikbaarheid en efficiëntie van de plattegrond en de verticale hoogte. De oude en nieuwe badkamers, die enige afstand van elkaar verwijderd waren, vereisten een verborgen passage voor nutsleidingen, slim weggewerkt achter de keukenkasten en langs de verhoogde vloer tot aan de wasruimte op het achterbalkon.

Deze innovatieve benadering van ruimtelijk ontwerp heeft Tsai-Wei Chang een Bronzen A' Design Award opgeleverd in de categorie 'Interior Space, Retail and Exhibition Design' in 2024. Een erkenning voor uitmuntend en creatief vernuftig ontwerp dat ervaring en vindingrijkheid bevestigt, en bijdraagt aan verbeteringen in de kwaliteit van leven.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: TSAI-WEI CHANG
Afbeeldingscredits: HOYI Design
Projectteamleden: TSAI-WEI CHANG
Projectnaam: Studio Family
Projectklant: HOYI Design


Studio Family IMG #2
Studio Family IMG #3
Studio Family IMG #4
Studio Family IMG #5
Studio Family IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp